Aambeien: wat zijn het, symptomen en behandeling

Aambeien zijn een veelvoorkomende aandoening waarbij de bloedvaten in de anus en het rectum opzwellen en ontstoken raken. Het kan leiden tot pijn, jeuk en bloedingen tijdens het poepen. In dit artikel bespreken we wat aambeien zijn, welke symptomen ze veroorzaken en welke behandelingen er beschikbaar zijn.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in de anus en het rectum. Ze kunnen intern of extern zijn. Interne aambeien bevinden zich in het rectum en zijn meestal niet zichtbaar. Externe aambeien bevinden zich buiten de anus en zijn zichtbaar als kleine bultjes.

Aambeien ontstaan ​​wanneer de druk in de bloedvaten in de anus en het rectum toeneemt. Dit kan gebeuren als gevolg van langdurig zitten op het toilet, obstipatie, zwangerschap, overgewicht of een gebrek aan lichaamsbeweging.

Symptomen van aambeien

De symptomen van aambeien kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige mensen hebben mogelijk geen symptomen, terwijl anderen last hebben van pijn, jeuk en bloedingen tijdens het poepen.

Andere symptomen van aambeien zijn onder meer:

– Een branderig gevoel of pijn in de anus
– Een gevoel van druk in de anus
– Een zichtbare zwelling rond de anus
– Lekkage van ontlasting
– Een gevoel van onvolledige ontlasting

Als u last heeft van deze symptomen, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling van aambeien

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor aambeien, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende behandelingen.

Veranderingen in levensstijl

Een van de eerste stappen bij de behandeling van aambeien is het aanbrengen van veranderingen in uw levensstijl. Dit kan het verminderen van de druk op de anus en het rectum omvatten door:

– Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen
– Het eten van vezelrijk voedsel om obstipatie te voorkomen
– Het vermijden van langdurig zitten op het toilet
– Het vermijden van zwaar tillen
– Het doen van regelmatige lichaamsbeweging

Zelfzorg

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die u kunt nemen om de symptomen van aambeien te verlichten. Dit omvat:

– Het nemen van warme baden om de pijn te verminderen
– Het aanbrengen van ijs op de anus om de zwelling te verminderen
– Het gebruik van zachte doekjes of vochtige doekjes om de anus schoon te maken
– Het vermijden van krachtige reinigingsmiddelen of zeep

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de symptomen van aambeien te verlichten. Dit omvat:

– Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de pijn te verminderen
– Zalfjes of crèmes om de jeuk en pijn te verminderen
– Laxeermiddelen om obstipatie te voorkomen

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u medicijnen gebruikt om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn en geen interacties hebben met andere medicijnen die u gebruikt.

Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om aambeien te behandelen. Dit kan het verwijderen van de aambeien omvatten of het gebruik van een rubberen band om de bloedtoevoer naar de aambeien af ​​te snijden.

Chirurgie wordt meestal alleen aanbevolen als andere behandelingen niet effectief zijn geweest.

Conclusie

Aambeien zijn een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot pijn, jeuk en bloedingen tijdens het poepen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten, waaronder veranderingen in levensstijl, zelfzorg, medicijnen en chirurgie.

Als u last heeft van symptomen van aambeien, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Met de juiste behandeling kunt u de symptomen van aambeien verlichten en uw kwaliteit van leven verbeteren.