Alles wat je moet weten over aangezichtsverlamming

Huisartsenposten

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming, ook wel bekend als Bell’s parese, kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. In deze blog bespreken we de herkenning, behandeling, revalidatie en preventie van deze aandoening.

Wat is aangezichtsverlamming en hoe herken je het?

Aangezichtsverlamming, ook wel bekend als facialisparese, is een aandoening waarbij de spieren aan één kant van je gezicht plotseling zwak worden of verlamd raken. Dit kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven, aangezien je gezichtsuitdrukkingen en soms zelfs je spraak hierdoor beïnvloed worden. Maar hoe herken je nu aangezichtsverlamming? Hier zijn enkele duidelijke signalen:

 • Asymmetrie van het gezicht: Je merkt dat één kant van je gezicht niet meer goed meebeweegt, wat vooral zichtbaar is bij het lachen of fronsen.
 • Moeite met oogsluiting: Het kan zijn dat je het oog aan de getroffen zijde niet volledig kunt sluiten.
 • Verandering in traan- of speekselproductie: Je ervaart wellicht een toename of afname in het tranen of speekselvloed.
 • Gevoelloosheid of tinteling: Een vreemd gevoel of zelfs het uitblijven van gevoel aan de aangedane kant kan voorkomen.
 • Problemen met eten en drinken: Doordat de spiercontrole vermindert, kun je moeite hebben met kauwen of het binnenhouden van vloeistoffen.

Wat te doen bij vermoeden van aangezichtsverlamming?

Als je symptomen van aangezichtsverlamming bij jezelf herkent, is het belangrijk om snel medisch advies in te winnen. Een tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal voor een beter herstel. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie en een behandelplan. Soms kan aangezichtsverlamming gepaard gaan met andere aandoeningen, zoals een slijmbeursontsteking van de heup, die ook aandacht vereisen.

De impact van Bell’s parese op je dagelijks leven

Stel je voor dat je op een dag wakker wordt en een deel van je gezicht voelt niet meer zoals het hoort. Bell’s parese, een vorm van tijdelijke gezichtsverlamming, kan een plotselinge en ingrijpende impact hebben op je dagelijks leven. Het treft meestal één kant van het gezicht en kan leiden tot een reeks uitdagingen die je routine op zijn kop zetten.

Communicatie en Sociale Interacties

 • Moeilijkheden met spreken en het uiten van emoties door verminderde gezichtsuitdrukkingen.
 • Onzekerheid en zelfbewustzijn tijdens gesprekken en sociale activiteiten.

Eten en Drinken

 • Problemen met kauwen en slikken, wat kan leiden tot verslikken of het morsen van voedsel.
 • De noodzaak om je eetgewoonten aan te passen om ongemak te minimaliseren.

Dagelijkse Verzorging

 • Uitdagingen bij het uitvoeren van basisgezichtshygiëne, zoals tandenpoetsen of het aanbrengen van make-up.
 • Extra tijd nodig voor het aanpassen van je verzorgingsroutine.

Werk en Hobby’s

 • Mogelijke verstoring van je werkprestaties, vooral als je baan afhankelijk is van heldere communicatie.
 • Aanpassingen nodig bij hobby’s die fijne motoriek of gezichtsuitdrukkingen vereisen.

Emotioneel Welzijn

 • Gevoelens van frustratie en verdriet door de plotselinge verandering in uiterlijk en functie.
 • Het belang van emotionele ondersteuning en professionele begeleiding om met deze veranderingen om te gaan.

Bell’s parese kan een tijdelijke aandoening zijn, maar de impact ervan op je dagelijkse activiteiten en emotionele welzijn is niet te onderschatten. Het vereist aanpassingsvermogen, geduld en soms creatieve oplossingen om de uitdagingen die het met zich meebrengt het hoofd te bieden.

Belangrijke links

Leer meer over Aangezichtsverlamming door deze selectie van links te verkennen.

Behandelingsstrategieën voor aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming, ook bekend als Bell’s palsy, kan een ingrijpende aandoening zijn die je dagelijks leven beïnvloedt. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsstrategieën die kunnen helpen bij het herstel van de functie en het uiterlijk van je gezicht. Het is belangrijk om te weten dat de behandeling afhankelijk is van de oorzaak en de ernst van de verlamming.

Medicamenteuze Behandeling

 • Corticosteroïden: Deze ontstekingsremmers, zoals prednison, worden vaak voorgeschreven om zwelling te verminderen.
 • Antivirale middelen: In combinatie met corticosteroïden, als een virale infectie wordt vermoed als oorzaak.

Fysiotherapie

 • Gezichtsoefeningen: Specifieke oefeningen kunnen de spierkracht en -functie verbeteren.
 • Massage: Zachtjes masseren van de gezichtsspieren kan stijfheid verminderen en de circulatie verbeteren.
 • Elektrische stimulatie: Soms gebruikt om de zenuwfunctie en spiercontractie te stimuleren.

Chirurgische Opties

 • Decompressiechirurgie: Kan overwogen worden als de zenuwcompressie de oorzaak is.
 • Plastische/reconstructieve chirurgie: Voor het verbeteren van het uiterlijk en de functie bij langdurige verlamming.

Alternatieve Behandelingen

 • Acupunctuur: Sommigen vinden verlichting door deze traditionele Chinese geneeswijze.
 • Vitamine B12-injecties: Er is enig bewijs dat deze de zenuwherstel kunnen ondersteunen.

Zelfzorg en Ondersteuning

 • Oogbescherming: Het dragen van een ooglapje of het gebruik van kunsttranen om het oog te beschermen dat niet kan knipperen.
 • Gezichtsbescherming: Vermijd blootstelling aan koude wind en temperaturen.
 • Psychologische ondersteuning: Aangezichtsverlamming kan emotioneel belastend zijn, dus zoek indien nodig psychologische hulp.

Elke behandeling vereist een persoonlijke aanpak, dus het is essentieel om nauw samen te werken met je zorgverlener om de beste strategie voor jouw situatie te bepalen. Vroegtijdige behandeling kan de kans op volledig herstel aanzienlijk vergroten.

Oefeningen en revalidatie: tips voor herstel bij aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming, ook bekend als Bell’s palsy, kan een ontmoedigende aandoening zijn, maar met de juiste oefeningen en revalidatie kun je aanzienlijke vooruitgang boeken in je herstel. Het is belangrijk om te onthouden dat geduld en consistentie sleutelwoorden zijn bij het herstelproces. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het verbeteren van de functie en het uiterlijk van je gezicht.

Spiegeltherapie

Gebruik een spiegel om je oefeningen te doen. Dit helpt je om de symmetrie van je gezicht te controleren en te werken aan de precisie van je bewegingen.

Zachte Massage

Begin met zachte massagebewegingen om de circulatie te bevorderen en de spieren te ontspannen. Dit kan helpen om stijfheid te verminderen en het comfort te verhogen.

Specifieke Gezichtsoefeningen

 • Wenkbrauwen optrekken: Probeer je wenkbrauwen op te trekken en houd deze positie een paar seconden vast.
 • Ogen sluiten: Knijp je ogen stevig dicht en open ze weer, zonder de andere delen van je gezicht te bewegen.
 • Glimlachen: Oefen met glimlachen, eerst met beide mondhoeken en daarna afzonderlijk, om de controle te verbeteren.
 • Neus rimpelen: Probeer je neus te rimpelen om de kleine spieren in je neus te activeren.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen niet alleen ontspannend werken, maar ook helpen bij het coördineren van ademhaling en gezichtsbewegingen.

Elektrische Stimulatie

In sommige gevallen kan elektrische stimulatie door een fysiotherapeut nuttig zijn om de zenuwfunctie en spieractiviteit te verbeteren.

Consistentie is Cruciaal

Herhaal de oefeningen meerdere keren per dag. Consistentie leidt tot betere resultaten op de lange termijn.

Professionele Begeleiding

Zoek professionele begeleiding bij een fysiotherapeut of logopedist die gespecialiseerd is in gezichtsrevalidatie voor een op maat gemaakt oefenprogramma.

Voorkomen van aangezichtsverlamming: mythes en feiten

Aangezichtsverlamming, ook bekend als Bell’s palsy, kan een verontrustende aandoening zijn. Het is belangrijk om feiten van fictie te scheiden als het gaat om het voorkomen ervan. Laten we enkele veelvoorkomende mythes en feiten onder de loep nemen:

Mythes over het voorkomen van aangezichtsverlamming

 • Stress veroorzaakt direct aangezichtsverlamming: Hoewel stress een rol kan spelen in je algehele gezondheid, is er geen direct bewijs dat het op zichzelf aangezichtsverlamming veroorzaakt.
 • Gezichtsmassages voorkomen verlamming: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat massages het risico op aangezichtsverlamming verminderen.
 • Alleen ouderen worden getroffen: Aangezichtsverlamming kan op elke leeftijd voorkomen, hoewel bepaalde risicofactoren zoals diabetes het risico kunnen verhogen.

Feiten over het voorkomen van aangezichtsverlamming

 • Virale infecties: Herpes simplex virus is een bekende risicofactor. Het voorkomen van virale infecties kan helpen het risico op aangezichtsverlamming te verlagen.
 • Immuunsysteem: Een sterk immuunsysteem kan helpen beschermen tegen aandoeningen die aangezichtsverlamming kunnen veroorzaken.
 • Medische aandoeningen: Het beheersen van medische aandoeningen zoals diabetes en hypertensie kan het risico op aangezichtsverlamming verminderen.
 • Vaccinaties: In sommige gevallen kan vaccinatie tegen bepaalde virussen, zoals griep en gordelroos, helpen het risico op aangezichtsverlamming te verlagen.

Hoewel het niet altijd mogelijk is om aangezichtsverlamming volledig te voorkomen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de risicofactoren en de stappen die je kunt nemen om je gezondheid te beschermen. Een gezonde levensstijl en regelmatige medische controles dragen bij aan het verminderen van het risico op deze en andere aandoeningen.

Plaats een reactie