ADD (Attention Deficit Disorder)

ADD, ook wel bekend als Attention Deficit Disorder, is een aandoening die zich kenmerkt door een verminderd vermogen om de aandacht bij een taak te houden. Mensen met ADD hebben moeite om zich te concentreren en zijn snel afgeleid. Dit kan leiden tot problemen op school, op het werk en in het dagelijks leven.

Wat is ADD?

ADD is een subtype van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Het belangrijkste verschil tussen ADD en ADHD is dat mensen met ADD geen hyperactief gedrag vertonen. Ze zijn niet druk of impulsief, maar hebben wel moeite om hun aandacht bij een taak te houden. ADD wordt daarom ook wel aangeduid als het overwegend onoplettende type ADHD.

ADD komt voor bij ongeveer 2-5% van de bevolking en wordt vaker vastgesteld bij mannen dan bij vrouwen. De aandoening wordt meestal gediagnosticeerd in de kindertijd, maar kan ook op latere leeftijd worden vastgesteld.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt ADD?

Mensen met ADD hebben moeite om hun aandacht bij een taak te houden. Ze zijn snel afgeleid en hebben moeite om zich te concentreren. Dit kan leiden tot problemen op school, op het werk en in het dagelijks leven. Mensen met ADD hebben vaak moeite om taken af te maken en zijn vergeetachtig.

Andere symptomen van ADD zijn onder meer:

– Moeite om georganiseerd te blijven
– Vergeetachtigheid
– Moeite om instructies op te volgen
– Moeite om taken te plannen en te organiseren
– Moeite om zich te concentreren op details
– Moeite om langdurig te lezen of te studeren
– Moeite om zich te concentreren in lawaaierige omgevingen
– Vergeetachtigheid
– Moeite om op tijd te komen
– Moeite om taken af te maken

Mensen met ADD hebben vaak ook moeite om hun emoties onder controle te houden. Ze kunnen snel gefrustreerd raken en hebben moeite om hun emoties te uiten. Dit kan leiden tot problemen in relaties en op het werk.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor ADD. De meest voorkomende behandelingen zijn medicatie en therapie.

Medicatie kan helpen om de symptomen van ADD te verminderen. De meest voorgeschreven medicijnen zijn stimulerende middelen zoals Ritalin en Concerta. Deze medicijnen helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en kunnen ook helpen om impulsief gedrag te verminderen.

Therapie kan ook helpen bij de behandeling van ADD. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om negatieve gedachten en gedragspatronen te veranderen. Dit kan helpen om de symptomen van ADD te verminderen en om beter om te gaan met de aandoening.

Andere behandelingen voor ADD zijn onder meer:

– Dieetveranderingen: sommige mensen met ADD hebben baat bij een dieet dat rijk is aan eiwitten en laag in suiker en koolhydraten.
– Oefeningen: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de symptomen van ADD te verminderen.
– Mindfulness: mindfulness-oefeningen kunnen helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en om beter om te gaan met stress.

Conclusie

ADD is een aandoening die zich kenmerkt door een verminderd vermogen om de aandacht bij een taak te houden. Mensen met ADD hebben moeite om zich te concentreren en zijn snel afgeleid. Dit kan leiden tot problemen op school, op het werk en in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, waaronder medicatie en therapie. Het is belangrijk om de symptomen van ADD serieus te nemen en professionele hulp te zoeken als dat nodig is.