Allergie bij kinderen

Allergieën zijn een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Het immuunsysteem van het kind reageert overdreven op bepaalde stoffen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Dit kan leiden tot verschillende klachten en symptomen. In dit artikel bespreken we wat allergie bij kinderen is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is allergie bij kinderen?

Allergie bij kinderen is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen, ook wel allergenen genoemd. Het immuunsysteem van het kind ziet deze stoffen als schadelijk en reageert hierop door antistoffen aan te maken. Bij een volgende blootstelling aan dezelfde stof, komt het immuunsysteem in actie en ontstaat er een allergische reactie.

Er zijn verschillende soorten allergieën bij kinderen, zoals voedselallergieën, allergieën voor huisstofmijt, pollenallergieën en allergieën voor huisdieren. De symptomen en klachten kunnen per allergie verschillen.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt allergie bij kinderen?

De klachten en symptomen van allergie bij kinderen kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder bespreken we de meest voorkomende klachten en symptomen per type allergie.

Voedselallergieën

Bij voedselallergieën kan het kind last krijgen van de volgende klachten en symptomen:

– Huiduitslag
– Jeuk
– Zwelling van de lippen, tong of keel
– Misselijkheid en braken
– Buikpijn en diarree
– Benauwdheid en kortademigheid
– Anafylaxie (een ernstige allergische reactie die levensbedreigend kan zijn)

Allergieën voor huisstofmijt

Bij allergieën voor huisstofmijt kan het kind last krijgen van de volgende klachten en symptomen:

– Niezen
– Loopneus
– Verstopte neus
– Jeukende en tranende ogen
– Hoesten
– Benauwdheid en kortademigheid

Pollenallergieën

Bij pollenallergieën kan het kind last krijgen van de volgende klachten en symptomen:

– Niezen
– Loopneus
– Verstopte neus
– Jeukende en tranende ogen
– Hoesten
– Benauwdheid en kortademigheid

Allergieën voor huisdieren

Bij allergieën voor huisdieren kan het kind last krijgen van de volgende klachten en symptomen:

– Niezen
– Loopneus
– Verstopte neus
– Jeukende en tranende ogen
– Huiduitslag
– Benauwdheid en kortademigheid

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor allergie bij kinderen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende behandelingen.

Antihistaminica

Antihistaminica zijn medicijnen die de werking van histamine blokkeren. Histamine is een stof die vrijkomt bij een allergische reactie en zorgt voor de klachten en symptomen. Antihistaminica verminderen de klachten en symptomen, zoals jeuk, niezen en tranende ogen.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die de ontstekingsreactie bij een allergische reactie verminderen. Ze worden vaak gebruikt bij allergieën voor huisstofmijt en pollen.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling waarbij het kind langzaam wordt blootgesteld aan het allergeen waarvoor het allergisch is. Hierdoor wordt het immuunsysteem minder gevoelig voor deze stof en neemt de allergische reactie af. Immunotherapie wordt vaak gebruikt bij ernstige allergieën, zoals anafylaxie.

Leefstijlveranderingen

Leefstijlveranderingen kunnen ook helpen bij het verminderen van allergieklachten. Zo kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of het regelmatig schoonmaken van het huis helpen bij voedselallergieën en allergieën voor huisstofmijt.

Conclusie

Allergie bij kinderen is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot verschillende klachten en symptomen. Het is belangrijk om de allergie tijdig te herkennen en te behandelen om ernstige klachten en complicaties te voorkomen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, zoals antihistaminica, corticosteroïden, immunotherapie en leefstijlveranderingen. Raadpleeg altijd een arts als u vermoedt dat uw kind een allergie heeft.