Arteriële vaatafsluiting van het oog

Arteriële vaatafsluiting van het oog, ook wel bekend als een ooginfarct, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar het netvlies van het oog wordt geblokkeerd. Dit kan leiden tot ernstige en permanente schade aan het gezichtsvermogen. In dit artikel zullen we bespreken wat arteriële vaatafsluiting van het oog is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is arteriële vaatafsluiting van het oog?

Arteriële vaatafsluiting van het oog treedt op wanneer een van de slagaders die bloed naar het netvlies van het oog brengt, wordt geblokkeerd. Dit kan gebeuren als gevolg van een bloedstolsel of een vernauwing van de slagader. Wanneer de bloedtoevoer naar het netvlies wordt onderbroken, kan het netvlies niet langer de zuurstof en voedingsstoffen krijgen die het nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan leiden tot permanente schade aan het gezichtsvermogen.

Er zijn twee soorten arteriële vaatafsluiting van het oog: centrale arteriële vaatafsluiting (CAVA) en takarteriële vaatafsluiting (TAVA). Bij CAVA wordt de centrale slagader die bloed naar het netvlies brengt, geblokkeerd. Bij TAVA wordt een van de takken van de slagader die bloed naar het netvlies brengt, geblokkeerd.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt arteriële vaatafsluiting van het oog?

De symptomen van arteriële vaatafsluiting van het oog kunnen plotseling optreden en zijn meestal ernstig. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

– Plotseling verlies van gezichtsvermogen in één oog
– Wazig of vervormd zicht
– Verminderd kleurenzicht
– Pijn of druk in het oog
– Hoofdpijn
– Misselijkheid en braken

Het is belangrijk om te weten dat arteriële vaatafsluiting van het oog een medisch noodgeval is. Als u een van deze symptomen ervaart, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor arteriële vaatafsluiting van het oog?

De behandeling van arteriële vaatafsluiting van het oog is afhankelijk van de oorzaak van de blokkade en de ernst van de symptomen. Enkele van de behandelingsopties zijn:

– Oogmassage: Dit kan worden gebruikt om de bloedstroom naar het netvlies te stimuleren en de blokkade op te heffen.
– Ooginjecties: Injecties van medicijnen kunnen worden gebruikt om de blokkade op te heffen en de bloedstroom naar het netvlies te herstellen.
– Oogchirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de blokkade op te heffen en de bloedstroom naar het netvlies te herstellen.
– Bloedverdunners: Als de blokkade wordt veroorzaakt door een bloedstolsel, kunnen bloedverdunners worden voorgeschreven om de bloedstroom te herstellen en verdere stolselvorming te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van arteriële vaatafsluiting van het oog zo snel mogelijk moet worden gestart om permanente schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen.

Conclusie

Arteriële vaatafsluiting van het oog is een ernstige aandoening die kan leiden tot permanente schade aan het gezichtsvermogen. Het is belangrijk om te weten wat de symptomen zijn en om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u een van deze symptomen ervaart. De behandeling van arteriële vaatafsluiting van het oog is afhankelijk van de oorzaak van de blokkade en de ernst van de symptomen. Het is belangrijk om de behandeling zo snel mogelijk te starten om permanente schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen.