Asherman syndroom: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Asherman syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoeder. Deze verklevingen worden veroorzaakt door littekenweefsel dat zich vormt na een curettage of een andere ingreep in de baarmoeder. Dit kan leiden tot menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en miskramen. In dit artikel bespreken we wat Asherman syndroom is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Asherman syndroom?

Asherman syndroom is een aandoening waarbij er verklevingen ontstaan in de baarmoeder. Deze verklevingen worden veroorzaakt door littekenweefsel dat zich vormt na een curettage of een andere ingreep in de baarmoeder. Curettage is een medische ingreep waarbij de baarmoeder wordt schoongemaakt, bijvoorbeeld na een miskraam of abortus. Het littekenweefsel dat ontstaat na een curettage kan leiden tot verklevingen in de baarmoeder.

De verklevingen kunnen variëren in grootte en ernst. In sommige gevallen zijn ze zo klein dat ze geen symptomen veroorzaken. In andere gevallen kunnen ze leiden tot menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en miskramen.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt Asherman syndroom?

De klachten en symptomen van Asherman syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Abnormale menstruatie: vrouwen met Asherman syndroom kunnen last hebben van abnormale menstruatie, zoals lichte of onregelmatige menstruatie.
– Verminderde menstruatie: sommige vrouwen met Asherman syndroom hebben helemaal geen menstruatie.
– Onvruchtbaarheid: Asherman syndroom kan leiden tot onvruchtbaarheid omdat de verklevingen in de baarmoeder de innesteling van een bevruchte eicel kunnen voorkomen.
– Miskramen: vrouwen met Asherman syndroom hebben een verhoogd risico op miskramen omdat de verklevingen in de baarmoeder de groei van de foetus kunnen belemmeren.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor Asherman syndroom?

De behandeling van Asherman syndroom hangt af van de ernst van de verklevingen en de symptomen die ze veroorzaken. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

– Hysteroscopie: dit is een medische ingreep waarbij een dunne buis met een camera aan het uiteinde in de baarmoeder wordt ingebracht. Hiermee kan de arts de verklevingen in de baarmoeder zien en verwijderen.
– Hormoontherapie: soms wordt hormoontherapie voorgeschreven om de baarmoederwand te herstellen en de verklevingen te verminderen.
– Baarmoedertransplantatie: in zeldzame gevallen kan een baarmoedertransplantatie worden uitgevoerd om Asherman syndroom te behandelen. Dit is echter een zeer ingrijpende ingreep en wordt alleen in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd.

Conclusie

Asherman syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoeder. Deze verklevingen worden veroorzaakt door littekenweefsel dat zich vormt na een curettage of een andere ingreep in de baarmoeder. De verklevingen kunnen leiden tot menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en miskramen. De behandeling van Asherman syndroom hangt af van de ernst van de verklevingen en de symptomen die ze veroorzaken. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn hysteroscopie, hormoontherapie en baarmoedertransplantatie. Als je denkt dat je Asherman syndroom hebt, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog voor een diagnose en behandeling.