Alles wat je moet weten over het Asherman-syndroom

Huisartsenposten

Asherman-syndroom

Het Asherman-syndroom is een zeldzame aandoening die de vruchtbaarheid en zwangerschap kan beïnvloeden. In deze blog bespreken we de impact, herkenning en behandelingsopties van deze aandoening.

Wat is Asherman-syndroom en hoe herken je het?

Asherman-syndroom is een zeldzame aandoening die voornamelijk vrouwen treft en wordt gekenmerkt door de vorming van littekenweefsel (adhesies) in de baarmoeder. Dit syndroom kan leiden tot menstruatiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs miskramen. Het is belangrijk om de signalen te herkennen, zodat je tijdig een arts kunt raadplegen voor diagnose en behandeling.

Wat zijn de symptomen van Asherman-syndroom?

 • Amenorroe: De afwezigheid of vermindering van menstruatie is een veelvoorkomend teken.
 • Zwakke menstruatie: Als je menstruatie ongewoon licht is, kan dit wijzen op Asherman-syndroom.
 • Pijn: Ongewone buikpijn of krampen tijdens de menstruatie kunnen symptomen zijn.
 • Miskramen: Herhaalde miskramen kunnen ook een indicatie zijn van dit syndroom.
 • Vruchtbaarheidsproblemen: Moeilijkheden met zwanger worden kunnen gerelateerd zijn aan Asherman-syndroom.

Hoe wordt Asherman-syndroom veroorzaakt?

De oorzaak van Asherman-syndroom is vaak gerelateerd aan chirurgische ingrepen in de baarmoeder, zoals een curettage na een miskraam of bevalling. Infecties of bepaalde medische behandelingen kunnen ook een rol spelen.

Hoe wordt Asherman-syndroom gediagnosticeerd?

Diagnose van Asherman-syndroom gebeurt meestal via beeldvormende technieken zoals een hysterosalpingografie (HSG) of hysteroscopie. Bij een HSG wordt een contrastvloeistof in de baarmoeder geïnjecteerd om de binnenkant zichtbaar te maken op röntgenfoto’s. Een hysteroscopie biedt een directe kijk in de baarmoeder met een camera.

Wat kun je doen als je Asherman-syndroom vermoedt?

Als je symptomen herkent die kunnen wijzen op Asherman-syndroom, is het belangrijk om contact op te nemen met je gynaecoloog. Zij kunnen een passende diagnose stellen en een behandelplan opstellen, wat vaak chirurgische verwijdering van het littekenweefsel inhoudt, gevolgd door hormoontherapie om de groei van het baarmoederslijmvlies te stimuleren. Voor meer informatie over gerelateerde aandoeningen, kun je de pagina over coronavirus raadplegen.

De impact van Asherman-syndroom op vruchtbaarheid en zwangerschap

Heb je ooit gehoord van Asherman-syndroom (AS)? Dit relatief onbekende aandoening kan een aanzienlijke impact hebben op jouw vruchtbaarheid en zwangerschapskansen. AS wordt gekenmerkt door de vorming van littekenweefsel in de baarmoeder, wat kan leiden tot verschillende complicaties:

 • Verminderde vruchtbaarheid: Het littekenweefsel kan de normale werking van de baarmoeder verstoren, waardoor het moeilijker wordt voor een bevruchte eicel om zich te nestelen.
 • Onregelmatige menstruaties: Door de verklevingen kan je menstruatiecyclus veranderen, wat een signaal kan zijn van onderliggende problemen.
 • Miskramen: Als je zwanger wordt, kan AS het risico op een miskraam verhogen door een ongunstige omgeving in de baarmoeder te creëren.
 • Complicaties tijdens de zwangerschap: Zelfs als de zwangerschap vordert, kan AS leiden tot problemen zoals placenta accreta, waarbij de placenta te diep in de baarmoederwand groeit.

Diagnose en Behandeling

De diagnose van AS gebeurt vaak via hysteroscopie, een procedure waarbij de binnenkant van de baarmoeder wordt bekeken. Behandeling kan bestaan uit het chirurgisch verwijderen van het littekenweefsel, vaak gevolgd door hormoontherapie om de normale groei van het baarmoederslijmvlies te stimuleren.

Preventie en Bewustzijn

Preventie van AS is essentieel en begint met het minimaliseren van invasieve ingrepen in de baarmoeder. Wees je bewust van de symptomen en risico’s, en bespreek eventuele zorgen met je gynaecoloog. Vroege detectie en behandeling kunnen de kans op een succesvolle zwangerschap aanzienlijk verbeteren.

Behandelingsstrategieën voor Asherman-syndroom: wat zijn je opties?

Als je te maken hebt met Asherman-syndroom, een aandoening waarbij littekenweefsel in de baarmoeder ontstaat, zijn er verschillende behandelingsstrategieën die je kunt overwegen. Het doel is om de normale functie van de baarmoeder te herstellen en je kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten. Hier zijn je opties:

Chirurgische Behandeling

 • Hysteroscopische adhesiolyse: Dit is een procedure waarbij een dunne camera (hysteroscoop) via de vagina en cervix in de baarmoeder wordt ingebracht om het littekenweefsel te verwijderen.
 • Gebruik van anti-adhesieve barrières: Na de operatie kunnen middelen zoals hyaluronzuur-gel of een ballonkatheter worden ingezet om heradhesie te voorkomen.

Hormonale Therapie

 • Estrogenen: Na de chirurgische ingreep kan een kuur met oestrogeen worden voorgeschreven om de groei van het endometrium te stimuleren.
 • Gecombineerde hormoontherapie: Dit kan de kans op herstel van de baarmoedervoering verhogen.

Monitoring en Follow-up

 • Regelmatige echografie: Om de voortgang na de behandeling te beoordelen en eventuele heradhesie vroegtijdig op te sporen.
 • Hysteroscopische evaluatie: Een follow-up hysteroscopie kan nodig zijn om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

 • In-vitrofertilisatie (IVF): Bij aanhoudende vruchtbaarheidsproblemen kan IVF een optie zijn na behandeling van Asherman-syndroom.

Elke situatie is uniek, dus het is cruciaal om met een gespecialiseerde gynaecoloog te overleggen voor een behandelplan op maat.

Aanbevolen leesvoer

Verzamel diepgaande inzichten over Asherman-syndroom met deze lijst van links.

Plaats een reactie