Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die ontstaat in de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder dat uitsteekt in de vagina. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit voorstadia van de ziekte die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het is een ernstige aandoening die jaarlijks duizenden vrouwen treft.

Oorzaken van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen via seksueel contact. Niet alle vrouwen die besmet zijn met HPV ontwikkelen baarmoederhalskanker. Het virus kan in sommige gevallen leiden tot voorstadia van de ziekte, die indien onbehandeld kunnen uitgroeien tot baarmoederhalskanker.

Andere risicofactoren voor baarmoederhalskanker zijn onder meer roken, een verzwakt immuunsysteem en het hebben van veel seksuele partners.

Symptomen van baarmoederhalskanker

In de vroege stadia van baarmoederhalskanker zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de ziekte vordert, kunnen vrouwen last krijgen van de volgende symptomen:

– Abnormale vaginale bloedingen, zoals bloeden na geslachtsgemeenschap, tussen menstruaties door of na de menopauze.
– Pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
– Abnormale vaginale afscheiding.

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Als je last hebt van deze symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Diagnose van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kan worden opgespoord door middel van een uitstrijkje. Tijdens een uitstrijkje neemt de arts een monster van cellen van de baarmoederhals. Deze cellen worden vervolgens onderzocht op afwijkingen.

Als er afwijkingen worden gevonden, kan er een colposcopie worden uitgevoerd. Tijdens een colposcopie bekijkt de arts de baarmoederhals met behulp van een speciale microscoop. Als er verdachte gebieden worden gevonden, kan er een biopsie worden uitgevoerd. Tijdens een biopsie wordt er een klein stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek.

Behandeling van baarmoederhalskanker

De behandeling van baarmoederhalskanker hangt af van het stadium van de ziekte. In de vroege stadia van de ziekte kan een operatie worden uitgevoerd om de baarmoederhals te verwijderen. Dit wordt een hysterectomie genoemd.

Als de ziekte zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, kan er bestralingstherapie worden gebruikt om de kankercellen te doden. Chemotherapie kan ook worden gebruikt om de kankercellen te doden.

Preventie van baarmoederhalskanker

Er zijn verschillende manieren om baarmoederhalskanker te voorkomen. De meest effectieve manier is om HPV-infecties te voorkomen. Dit kan worden gedaan door middel van vaccinatie. Het HPV-vaccin is beschikbaar voor meisjes vanaf 9 jaar en wordt aanbevolen voor meisjes tussen 12 en 15 jaar.

Andere manieren om baarmoederhalskanker te voorkomen zijn onder meer:

– Het vermijden van seksueel contact of het hebben van een monogame relatie.
– Het stoppen met roken.
– Het regelmatig laten uitvoeren van een uitstrijkje.

Conclusie

Baarmoederhalskanker is een ernstige aandoening die jaarlijks duizenden vrouwen treft. Het wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en kan worden opgespoord door middel van een uitstrijkje. De behandeling van baarmoederhalskanker hangt af van het stadium van de ziekte. Preventie van baarmoederhalskanker kan worden bereikt door middel van vaccinatie, het vermijden van seksueel contact of het hebben van een monogame relatie, het stoppen met roken en het regelmatig laten uitvoeren van een uitstrijkje. Het is belangrijk om te weten dat de meeste vrouwen die besmet zijn met HPV geen baarmoederhalskanker ontwikkelen. Als je last hebt van symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.