Baarmoederkanker: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de baarmoeder. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Jaarlijks krijgen ongeveer 2000 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederkanker. In dit artikel bespreken we wat baarmoederkanker is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is baarmoederkanker?

Baarmoederkanker ontstaat in de cellen van de baarmoederwand. De baarmoederwand bestaat uit verschillende lagen, waaronder het baarmoederslijmvlies. Bij baarmoederkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het baarmoederslijmvlies. Deze tumor kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de eierstokken, de buikholte en de lymfeklieren.

Er zijn verschillende soorten baarmoederkanker. De meest voorkomende vorm is endometriumcarcinoom, waarbij de tumor ontstaat in het baarmoederslijmvlies. Andere vormen van baarmoederkanker zijn sarcomen, die ontstaan in de spierlaag van de baarmoederwand, en carcinosarcomen, die zowel uit kwaadaardige cellen van het baarmoederslijmvlies als uit kwaadaardige cellen van de spierlaag bestaan.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt baarmoederkanker?

In het beginstadium van baarmoederkanker zijn er vaak geen klachten of symptomen. Naarmate de tumor groeit, kunnen er verschillende klachten en symptomen optreden, zoals:

– Abnormale vaginale bloedingen, zoals bloedverlies na de overgang of tussen menstruaties door
– Pijn of bloedverlies tijdens seksueel contact
– Pijn in de onderbuik of rug
– Gewichtsverlies zonder duidelijke reden
– Vermoeidheid

Het is belangrijk om bij deze klachten contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan vervolgens doorverwijzen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek.

Welke behandelmogelijkheden zijn er bij baarmoederkanker?

De behandeling van baarmoederkanker hangt af van verschillende factoren, zoals het type en stadium van de tumor, de leeftijd en gezondheid van de patiënt en de wens om in de toekomst nog kinderen te krijgen.

De meest voorkomende behandelingen bij baarmoederkanker zijn:

– Operatie: bij een operatie wordt de baarmoeder verwijderd. Soms worden ook de eierstokken en de lymfeklieren verwijderd. Dit wordt een hysterectomie genoemd. Bij een operatie kan ook een biopt worden genomen om te bepalen of de tumor zich heeft uitgebreid naar andere delen van het lichaam.
– Bestraling: bij bestraling wordt de tumor bestraald met hoge energie straling. Dit kan zowel uitwendig als inwendig gebeuren. Bij inwendige bestraling wordt er een radioactieve bron in de baarmoeder geplaatst.
– Chemotherapie: bij chemotherapie worden er medicijnen toegediend die de kankercellen doden. Chemotherapie wordt vaak gebruikt in combinatie met bestraling en/of operatie.

Na de behandeling is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de gynaecoloog. Dit om te kijken of de tumor niet terugkomt.

Conclusie

Baarmoederkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het ontstaat in de cellen van de baarmoederwand en kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Klachten en symptomen zijn onder andere abnormale vaginale bloedingen, pijn en vermoeidheid. De behandeling van baarmoederkanker hangt af van verschillende factoren en kan bestaan uit operatie, bestraling en/of chemotherapie. Na de behandeling is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de gynaecoloog.