Beklemde elleboogzenuw

De elleboog is een complex gewricht dat bestaat uit drie botten: de bovenarm, de ellepijp en het spaakbeen. Rondom deze botten bevinden zich verschillende spieren, pezen en zenuwen. Een van deze zenuwen is de nervus ulnaris, ook wel bekend als de elleboogzenuw. Wanneer deze zenuw bekneld raakt, kan dit leiden tot pijnlijke klachten en beperkingen in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we wat een beklemde elleboogzenuw precies is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is een beklemde elleboogzenuw?

Een beklemde elleboogzenuw ontstaat wanneer de nervus ulnaris bekneld raakt in de elleboog. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een trauma, overbelasting of een afwijking in de anatomie van de elleboog. De beknelling kan op verschillende plaatsen in de elleboog optreden, zoals bij de cubitaal tunnel (een soort tunnel aan de binnenzijde van de elleboog) of ter hoogte van de epicondylus medialis (een uitstekend bot aan de binnenzijde van de elleboog).

Wanneer de elleboogzenuw bekneld raakt, kan dit leiden tot een verminderde doorbloeding en zuurstofvoorziening van de zenuw. Hierdoor kunnen de zenuwvezels beschadigd raken en ontstaan er klachten en symptomen.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt een beklemde elleboogzenuw?

Een beklemde elleboogzenuw kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken, afhankelijk van de plaats en de ernst van de beknelling. Enkele veelvoorkomende klachten en symptomen zijn:

– Pijn aan de binnenzijde van de elleboog
– Pijn in de onderarm en hand
– Gevoelloosheid en tintelingen in de pink en ringvinger
– Verminderde kracht in de hand en vingers
– Moeite met het strekken van de vingers
– Moeite met het vasthouden van voorwerpen
– Een verdoofd gevoel in de hand en vingers

De klachten en symptomen kunnen geleidelijk ontstaan en verergeren naarmate de beknelling langer aanhoudt. In sommige gevallen kan de beknelling zo ernstig zijn dat er sprake is van spierzwakte en atrofie (afname van spiermassa) in de hand en vingers.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De behandeling van een beklemde elleboogzenuw is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de beknelling. In sommige gevallen kan een conservatieve behandeling voldoende zijn, terwijl in andere gevallen een operatie noodzakelijk is.

Conservatieve behandeling

Een conservatieve behandeling bestaat uit rust, het vermijden van belastende activiteiten en het dragen van een elleboogbrace. Daarnaast kan fysiotherapie worden ingezet om de spieren rondom de elleboog te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Ook kan een corticosteroïdeninjectie worden gegeven om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten.

Operatieve behandeling

Wanneer de beknelling ernstig is of wanneer de conservatieve behandeling niet voldoende effect heeft, kan een operatie worden overwogen. Tijdens de operatie wordt de beknelling van de elleboogzenuw opgeheven, bijvoorbeeld door het vrijmaken van de cubitaal tunnel of het verplaatsen van de zenuw. Na de operatie is het belangrijk om de arm en hand te laten rusten en te revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Conclusie

Een beklemde elleboogzenuw kan leiden tot pijnlijke klachten en beperkingen in het dagelijks leven. Het is belangrijk om de oorzaak van de beknelling te achterhalen en een passende behandeling te kiezen. Een conservatieve behandeling kan voldoende zijn, maar in sommige gevallen is een operatie noodzakelijk. Bij twijfel of bij aanhoudende klachten is het raadzaam om een arts te raadplegen.