Beroerte

Een beroerte is levensbedreigend en daarom dient er direct 112 gebeld te worden als je de symptomen herkent. Het gaat dan vaak om een scheve mond, verwarde spraak en krachtsverlies in de arm. Hoe sneller de behandeling kan starten in het ziekenhuis hoe groter de kan is op herstel.

Wat is een beroerte?

Wanneer er een beroerte optreedt is er onvoldoend toevoer van het bloed dat naar de hersenen moet. Dit resulteert in onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen wat weer betekent dat je te maken krijgt met een stoornis. Dit zou een TIA kunnen zijn, maar ook een herseninfarct of een hersenbloeding. Als er snel kan worden opgetreden door de artsen is de kans op herstel een stuk groter. Als het zuurstoftekort lange tijd aanwezig is kan het hersenweefsel flink beschadigen.

Hoe kun je een beroerte herkennen?

Er zijn een aantal dingen waar je een beroerte aan kunt herkennen. Bij de meeste mensen komt een scheve mond voor. Ook zal er op een verwarde manier worden gepraat en hebben ze moeite met het uitspreken van woorden. Verder zal er ook krachtsverlies optreden aan een arm en mogelijk zelfs verlamming. Bij één van deze symptomen dient er direct het alarmnummer te worden gebeld. Er kunnen ook nog andere symptomen voorkomen wanneer iemand een beroerte heeft. Zo kan het zicht minder worden en kun je je evenwicht verliezen. Ook kan er in andere delen van het lichaam verlamming of krachtsverlies optreden.

De oorzaken van een beroerte

De reden waarom je een beroerte kunt krijgen ligt er uiteen. Het kan liggen aan verschillende oorzaken. Mensen die weinig bewegen en daarnaast ook nog eens overgewicht hebben kunnen een beroerte krijgen. De kans stijgt ook wanneer je last hebt van een bloeddruk dat te hoog is, suikerziekte, hartziekte en stress dat al lange tijd duurt. Verder ben je er extra gevoelig voor als je al eerder te maken hebt gehad met een beroerte.