Blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis naar de blaas komen. Soms kunnen ze ook optreden als gevolg van een schimmelinfectie of een uitwisseling van lichaamsvloeistoffen.
Symptomen van een blaasontsteking
Symptomen van een blaasontsteking kunnen onder andere zijn: plassen met een branderig gevoel, een frequente aandrang om te plassen (zelfs als de blaas maar half vol is), pijn tijdens het urineren, koorts, pijn in de onderbuik of rug en bloed in de urine.
Een blaasontsteking voorkomen
Om blaasontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om de plasbuis en de blaas schoon en gezond te houden. Dit kan door regelmatig te douchen of te baden, en door de schaamlippen en de anus schoon te houden met ongeparfumeerde zeep. Daarnaast is het belangrijk om na het plassen de plasbuis goed te drogen, en om niet te lang droog te zitten na het douchen of te baden. Als je een vrouw bent, kun je ook een spermicide middel of een spuitbus met lucht gebruiken om de plasbuis schoon te houden.
Raadpleeg een arts
Als je merkt dat je last hebt van kortademigheid, pijn in de onderbuik of bloed in je urine, ga dan onmiddellijk naar een arts. Blaasontstekingen kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te behandelen. Als je een blaasontsteking oploopt, is het dus belangrijk om naar een arts te gaan. De arts kan je urine onderzoeken en een antibioticakuur voorschrijven als de blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.
Oorzaken van een blaasontsteking
Blaasontstekingen worden meestal veroorzaakt door bacteriën die via de urethra in de blaas terechtkomen. Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Verkeerde hygiëne: niet goed uitgevoerde intieme hygiëne leidt ertoe dat bacteriën zich in de urethra nestelen en uiteindelijk in de blaas terechtkomen
- Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s): SOA’s veroorzaken ontstekingen en kunnen de blaas irriteren, waardoor de kans op een blaasontsteking toeneemt
- Verminderde weerstand: een verzwakt immuunsysteem kan ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor besmettingen
- Obstipatie: moeilijkheid met poepen kan ertoe leiden dat bacteriën vanuit de darmen in de urethra terechtkomen
Is een blaasontsteking gevaarlijk?
Blaasontstekingen kunnen erg pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn ze meestal niet gevaarlijk. Soms kan een blaasontsteking echter wel ernstige gevolgen hebben. Als je een blaasontsteking hebt, is het belangrijk om de aandoening snel te behandelen zodat de kans op complicaties zo klein mogelijk is. Blaasontstekingen kunnen namelijk leiden tot nierbekkenontstekingen, wat een ernstige aandoening is. Nierbekkenontstekingen kunnen leiden tot nierbeschadiging en zelfs tot nierfalen. Gelukkig komen dergelijke complicaties echter maar zelden voor.
Andere complicaties
Blaasontstekingen kunnen ook andere complicaties veroorzaken, zoals urineweginfecties. Urineweginfecties zijn infecties die zich uitbreiden van de blaas naar de nieren. Ze komen vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door diabetes of een andere aandoening.
Antibiotica tegen complicaties
Als je merkt dat je last hebt van een blaasontsteking, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. De meeste blaasontstekingen gaan vanzelf over, maar soms is het nodig om antibiotica te gebruiken. Antibiotica kunnen helpen om de ontsteking snel te behandelen en complicaties te voorkomen.