Blepharitis: een veelvoorkomende oogaandoening

Blepharitis is een veelvoorkomende oogaandoening die ontsteking van de ooglidranden veroorzaakt. Het kan zowel de bovenste als de onderste oogleden aantasten en kan leiden tot een aantal vervelende symptomen. In dit artikel zullen we bespreken wat Blepharitis is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Blepharitis?

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden die wordt veroorzaakt door een overgroei van bacteriën op de huid rondom de ogen. Het kan ook worden veroorzaakt door een overproductie van talg, wat kan leiden tot verstopte talgklieren. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid en zwelling van de ooglidranden.

Blepharitis kan worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: anterior en posterior. Anterior blepharitis treedt op wanneer de ontsteking zich voordoet aan de voorkant van de ooglidranden, terwijl posterior blepharitis zich voordoet aan de achterkant van de ooglidranden. Posterior blepharitis wordt vaak geassocieerd met een aandoening genaamd Meibomian gland dysfunction (MGD), waarbij de talgklieren in de oogleden niet goed functioneren.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt Blepharitis?

Blepharitis kan een aantal vervelende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Roodheid en zwelling van de ooglidranden
 • Jeukende of branderige ogen
 • Overmatige tranenvloed
 • Droge ogen
 • Gevoeligheid voor licht
 • Korstjes of schilfers op de ooglidranden
 • Verlies van wimpers

Deze symptomen kunnen variëren in ernst en kunnen soms leiden tot complicaties zoals conjunctivitis (oogontsteking) of keratitis (hoornvliesontsteking).

Behandeling van Blepharitis

De behandeling van Blepharitis is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan Blepharitis vanzelf verdwijnen, maar in andere gevallen kan behandeling nodig zijn om de symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen.

Enkele behandelmogelijkheden voor Blepharitis zijn:

 • Ooglidhygiëne: Het reinigen van de ooglidranden met een warme, vochtige doek kan helpen om de talgklieren te openen en de bacteriën te verwijderen die de ontsteking veroorzaken.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. Dit kan onder andere antibiotica, corticosteroïden of kunsttranen omvatten.
 • Meibomian gland expression: Bij MGD kan het nodig zijn om de talgklieren in de oogleden te laten uitdrukken om de verstopping te verminderen en de talgproductie te verbeteren.
 • Chirurgie: In zeldzame gevallen kan chirurgie nodig zijn om de ooglidranden te corrigeren of om de talgklieren te verwijderen als andere behandelingen niet effectief zijn.

Het is belangrijk om een oogarts te raadplegen als u symptomen van Blepharitis ervaart, omdat dit kan leiden tot complicaties als het niet wordt behandeld. Uw oogarts kan de juiste diagnose stellen en een behandeling aanbevelen die geschikt is voor uw specifieke situatie.

Conclusie

Blepharitis is een veelvoorkomende oogaandoening die ontsteking van de ooglidranden veroorzaakt. Het kan leiden tot een aantal vervelende symptomen, waaronder roodheid, zwelling, jeuk en droge ogen. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar om de symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen. Als u symptomen van Blepharitis ervaart, is het belangrijk om een oogarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.