Borstkanker

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het ontstaat wanneer cellen in de borst zich ongecontroleerd beginnen te delen en een tumor vormen. Deze tumor kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en daar schade aanrichten. Borstkanker kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, maar het komt veel vaker voor bij vrouwen.

Klachten en symptomen

In het beginstadium van borstkanker zijn er vaak geen klachten of symptomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig zelfonderzoek te doen en mammogrammen te laten maken. Als de tumor groter wordt, kunnen er wel klachten en symptomen optreden, zoals:

– Een knobbeltje in de borst of oksel
– Veranderingen in de grootte of vorm van de borst
– Pijn of gevoeligheid in de borst
– Veranderingen in de huid, zoals roodheid, zwelling of putjes
– Veranderingen in de tepel, zoals intrekking of afscheiding

Het is belangrijk om bij deze klachten direct contact op te nemen met een arts.

Behandelmogelijkheden

De behandeling van borstkanker hangt af van het stadium van de ziekte en de gezondheid van de patiënt. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, waaronder:

– Operatie: bij een operatie wordt de tumor en het omliggende weefsel verwijderd. Dit kan een borstsparende operatie zijn, waarbij alleen het deel van de borst waar de tumor zit wordt verwijderd, of een borstamputatie, waarbij de hele borst wordt verwijderd.
– Bestraling: bij bestraling wordt de tumor bestraald om de kankercellen te doden. Dit kan voor of na een operatie worden gedaan.
– Chemotherapie: bij chemotherapie worden medicijnen gebruikt om de kankercellen te doden. Dit kan voor of na een operatie worden gedaan.
– Hormoontherapie: bij hormoontherapie worden medicijnen gebruikt om de groei van hormoongevoelige tumoren te remmen.
– Doelgerichte therapie: bij doelgerichte therapie worden medicijnen gebruikt die specifiek gericht zijn op de kankercellen.

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van borstkanker vaak een combinatie is van verschillende behandelingen.

Preventie

Hoewel borstkanker niet altijd te voorkomen is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico op borstkanker te verkleinen:

– Zorg voor een gezonde levensstijl: een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding kan het risico op borstkanker verkleinen.
– Vermijd overgewicht: overgewicht kan het risico op borstkanker verhogen.
– Beperk alcoholgebruik: alcoholgebruik kan het risico op borstkanker verhogen.
– Laat regelmatig mammogrammen maken: mammogrammen kunnen borstkanker in een vroeg stadium opsporen, waardoor de kans op genezing groter is.

Conclusie

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het is belangrijk om regelmatig zelfonderzoek te doen en mammogrammen te laten maken om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Als er klachten of symptomen optreden, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts. De behandeling van borstkanker hangt af van het stadium van de ziekte en de gezondheid van de patiënt en kan bestaan uit een combinatie van operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie en doelgerichte therapie. Door een gezonde levensstijl te hanteren en regelmatig mammogrammen te laten maken, kan het risico op borstkanker worden verkleind.