Buikgriep

Buikgriep is een aandoening die vaak gepaard gaat met diarree en/of braken. Het kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie of gist. Ook kan buikgriep optreden als gevolg van een voedselvergiftiging. In dit geval wordt de buikgriep veroorzaakt door schadelijke bacteriën die zich in het voedsel bevinden.

Hoe kan buikgriep overgedragen worden?

Buikgriep kan worden overgedragen door contact met een besmette persoon. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het aanraken van besmette oppervlakken, of door direct contact met een besmette persoon.

Buikgriep via besmet voedsel

Ook kan buikgriep worden overgedragen door het eten van besmet voedsel. Dit kan gebeuren als het voedsel niet goed is gekookt, of als het voedsel dat besmet is niet goed is gewassen.

Buikgriep via een allergie

Buikgriep kan ook optreden als gevolg van een allergie. In dit geval wordt de buikgriep veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde stoffen in het voedsel.

Wat is buikgriep precies?

Buikgriep is een virusinfectie van het maagdarmkanaal dat gepaard gaat met stoelgang, misselijkheid, braken en/of buikpijn. Het is meestal niet ernstig, maar het kan in sommige gevallen leiden tot uitdroging. Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie, maar kan ook het gevolg zijn van een bacteriële infectie of een allergie.

Buikgriep voorkomen en genezen

Meestal is buikgriep niet ernstig en gaat het vanzelf over, maar het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen.

De beste manier om buikgriep te voorkomen is door je handen regelmatig te wassen met zeep en warm water als je in de buurt bent van mensen die buikgriep hebben. Het is ook belangrijk om je mond en je tanden na elke maaltijd goed te poetsen. Als je toch buikgriep oploopt, zorg er dan voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt door veel water, thee of bouillon te drinken. Zeker als je koorts hebt of als je moet overgeven, moet je uitdroging voorkomen. In sommige, zeldzame gevallen kan het nodig zijn om vloeistoffen via een infuus toe te dienen.

Voorzorgsmaatregelen tegen buikgriep

Als je buikgriep hebt, dan heb je een ontsteking van de darmen en de maag. Het kan veroorzaakt worden door virusinfecties, bacteriële infecties of sommige parasieten. In sommige gevallen kan buikgriep ook veroorzaakt worden door een allergie of een tolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe lang duurt buikgriep?

Buikgriep duurt meestal ongeveer drie dagen tot vijf dagen. Echter kan dit in bepaalde gevallen korter of langer duren. De eerste dagen zijn altijd de ergste dagen, hetgeen nadien geleidelijk aan verbetert. Sommige mensen voelen zich nadien echter nog een paar dagen vermoeid en kunnen last hebben van een opgeblazen gevoel of een ongemakkelijke smaak in hun mond. Dit alles is volkomen normaal en hoort bij het herstel van het lichaam. Bij buikgriep voelt de patiënt zich erg moe en kan hij last hebben van een opgeblazen gevoel of een ongemakkelijke smaak in zijn mond. Dit alles is volkomen normaal en hoort bij het herstel van het lichaam. Het is belangrijk dat de patiënt voldoende rust neemt en voldoende vocht binnenkrijgt om zo snel mogelijk te herstellen.