Buikslagaderverwijding: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Buikslagaderverwijding, ook wel bekend als aneurysma van de abdominale aorta, is een aandoening waarbij de buikslagader (aorta) verwijdt en zwakker wordt. Dit kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een scheur in de slagaderwand (aneurysmaruptuur) en interne bloedingen. In dit artikel bespreken we wat buikslagaderverwijding is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is buikslagaderverwijding?

De buikslagader is de grootste slagader in het lichaam en loopt vanaf het hart door de borstkas en buik naar de benen. Bij buikslagaderverwijding wordt de wand van de buikslagader zwakker en verwijdt deze zich. Dit kan leiden tot een aneurysma, een uitstulping van de slagaderwand. Een aneurysma kan groeien en uiteindelijk scheuren, wat levensbedreigend kan zijn.

Buikslagaderverwijding komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en wordt meestal pas ontdekt bij mensen boven de 65 jaar. Risicofactoren voor het ontwikkelen van buikslagaderverwijding zijn onder andere roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een familiegeschiedenis van de aandoening.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt buikslagaderverwijding?

In de beginfase van buikslagaderverwijding zijn er meestal geen klachten of symptomen. Het aneurysma kan echter groter worden en druk uitoefenen op omliggende organen, wat kan leiden tot pijn of ongemak in de buik of rug. Als het aneurysma scheurt, kan dit leiden tot hevige pijn in de buik of rug, flauwvallen, een snelle hartslag en een lage bloeddruk. Dit is een medische noodsituatie en vereist onmiddellijke behandeling.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor buikslagaderverwijding?

Als buikslagaderverwijding wordt ontdekt voordat het aneurysma scheurt, kan het worden behandeld om te voorkomen dat het groter wordt en scheurt. De behandelingsopties zijn afhankelijk van de grootte en locatie van het aneurysma en de gezondheid van de patiënt.

Een veelgebruikte behandeling is endovasculaire aneurysmareparatie (EVAR), waarbij een stentgraft (een buisvormig implantaat) via een kleine incisie in de lies in de slagader wordt geplaatst om het aneurysma af te sluiten en te voorkomen dat het groter wordt. Deze procedure wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en heeft een kortere hersteltijd dan open chirurgie.

Open chirurgie, waarbij het beschadigde deel van de slagader wordt verwijderd en vervangen door een kunstmatige buis, kan ook worden gebruikt om buikslagaderverwijding te behandelen. Deze procedure wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en heeft een langere hersteltijd dan EVAR.

Als het aneurysma scheurt, is onmiddellijke medische behandeling vereist. Dit kan open chirurgie of EVAR omvatten, afhankelijk van de grootte en locatie van het aneurysma en de gezondheid van de patiënt.

Conclusie

Buikslagaderverwijding is een aandoening waarbij de buikslagader verwijdt en zwakker wordt, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals een scheur in de slagaderwand en interne bloedingen. Het wordt meestal pas ontdekt bij mensen boven de 65 jaar en risicofactoren zijn onder andere roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een familiegeschiedenis van de aandoening. Behandelingsopties zijn onder andere endovasculaire aneurysmareparatie en open chirurgie, afhankelijk van de grootte en locatie van het aneurysma en de gezondheid van de patiënt. Als het aneurysma scheurt, is onmiddellijke medische behandeling vereist. Het is belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan om buikslagaderverwijding vroegtijdig te detecteren en te behandelen.