Buikwandbreuk, ook wel hernia abdominalis genoemd, is een aandoening waarbij er een zwakke plek of opening in de buikwand ontstaat. Hierdoor kan er een uitstulping ontstaan van het buikvlies, vetweefsel of een deel van de darmen. Buikwandbreuk komt vooral voor bij mannen en ouderen, maar kan ook bij vrouwen en kinderen voorkomen. In dit artikel bespreken we wat buikwandbreuk is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.
Wat is buikwandbreuk?
Buikwandbreuk ontstaat doordat er een zwakke plek of opening in de buikwand ontstaat. Dit kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door overbelasting van de buikwand. Bijvoorbeeld door zwaar tillen, veel hoesten of persen tijdens de stoelgang. Door de zwakke plek of opening kan er een uitstulping ontstaan van het buikvlies, vetweefsel of een deel van de darmen. Dit wordt ook wel een hernia genoemd.
Buikwandbreuk kan op verschillende plaatsen in de buikwand voorkomen. De meest voorkomende plaatsen zijn de liesstreek (liesbreuk), de navel (navelbreuk) en de bovenbuik (maagbreuk). Een buikwandbreuk kan klein zijn en weinig klachten geven, maar kan ook groot zijn en veel klachten veroorzaken.
Welke klachten en symptomen veroorzaakt buikwandbreuk?
Buikwandbreuk kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn:
– Een zwelling of bult in de buikwand op de plaats van de breuk
– Pijn of een zeurend gevoel op de plaats van de breuk
– Een branderig gevoel op de plaats van de breuk
– Misselijkheid en braken (bij een maagbreuk)
– Problemen met de stoelgang (bij een darmbreuk)
De klachten kunnen verergeren bij inspanning, zoals tillen, hoesten of persen. Bij een liesbreuk kan de zwelling of bult groter worden bij staan of lopen en kleiner worden bij liggen.
Als de uitstulping van de buikwand bekneld raakt, kan dit leiden tot ernstige klachten. Dit wordt ook wel een beknelde hernia genoemd. De bloedtoevoer naar het bekneld geraakte weefsel kan worden afgesneden, waardoor er weefselsterfte kan optreden. Dit kan leiden tot hevige pijn, koorts en braken. Een beknelde hernia is een spoedgeval en moet direct behandeld worden.
Welke behandelmogelijkheden zijn er bij buikwandbreuk?
De behandeling van buikwandbreuk hangt af van de grootte van de breuk, de klachten en de algemene gezondheid van de patiënt. Bij een kleine breuk die weinig klachten geeft, kan er gekozen worden voor afwachtend beleid. De patiënt wordt dan regelmatig gecontroleerd om te kijken of de breuk groter wordt of klachten geeft.
Bij een grotere breuk of bij klachten kan er gekozen worden voor een operatie. Tijdens de operatie wordt de uitstulping van de buikwand teruggeduwd en wordt de zwakke plek of opening in de buikwand hersteld. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de plaats en grootte van de breuk. Bij een liesbreuk wordt er vaak gekozen voor een kijkoperatie (laparoscopie), waarbij er via kleine sneetjes in de buikwand geopereerd wordt. Bij een navelbreuk of maagbreuk wordt er vaak gekozen voor een open operatie, waarbij er een grotere snee in de buikwand gemaakt wordt.
Na de operatie kan er sprake zijn van pijn en zwelling op de plaats van de operatie. Ook kan er sprake zijn van misselijkheid en braken. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de instructies van de arts op te volgen. Bij complicaties, zoals koorts, hevige pijn of bloedingen, moet er direct contact opgenomen worden met de arts.
Conclusie
Buikwandbreuk is een aandoening waarbij er een zwakke plek of opening in de buikwand ontstaat, waardoor er een uitstulping kan ontstaan van het buikvlies, vetweefsel of een deel van de darmen. Buikwandbreuk kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken, zoals een zwelling of bult in de buikwand, pijn en misselijkheid. Bij een beknelde hernia is er sprake van een spoedgeval en moet er direct behandeld worden. De behandeling van buikwandbreuk hangt af van de grootte van de breuk, de klachten en de algemene gezondheid van de patiënt. Bij een kleine breuk kan er gekozen worden voor afwachtend beleid, bij een grotere breuk of bij klachten kan er gekozen worden voor een operatie. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de instructies van de arts op te volgen na de operatie.