Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening die wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste zenuw in de pols. Deze zenuw loopt door een nauwe doorgang in de pols, de carpaal tunnel genaamd. Wanneer deze zenuw bekneld raakt, kan dit leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers.

Symptomen

De symptomen van het carpaal tunnel syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Pijn in de hand en pols
– Tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers
– Verminderde kracht in de hand
– Moeite met het vasthouden van voorwerpen
– Uitstralende pijn naar de onderarm en schouder

De symptomen van het carpaal tunnel syndroom kunnen erger worden tijdens activiteiten die de pols belasten, zoals typen, breien of tuinieren. Ook kunnen de symptomen ’s nachts erger worden, waardoor de slaap verstoord kan worden.

Oorzaken

Het carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste zenuw in de pols. Deze beknelling kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

– Overbelasting van de pols door herhaalde bewegingen
– Zwelling van de pezen in de pols
– Artritis
– Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of menopauze
– Diabetes
– Erfelijke aanleg

Diagnose

De diagnose van het carpaal tunnel syndroom wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. De arts zal de pols onderzoeken op zwelling en gevoeligheid en testen op kracht en gevoel in de hand en vingers. Soms wordt er ook een zenuwgeleidingsonderzoek gedaan om de ernst van de beknelling te bepalen.

Behandeling

De behandeling van het carpaal tunnel syndroom hangt af van de ernst van de beknelling en de symptomen. In milde gevallen kan rust en het vermijden van belastende activiteiten voldoende zijn om de klachten te verminderen. Ook het dragen van een polsbrace kan helpen om de pols te ondersteunen en de druk op de zenuw te verminderen.

In ernstigere gevallen kan een injectie met corticosteroïden in de pols worden gegeven om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Als deze behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie worden overwogen. Tijdens deze operatie wordt de beknelling van de zenuw verholpen door de carpaal tunnel te openen.

Preventie

Het carpaal tunnel syndroom kan niet altijd worden voorkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die kunnen helpen om het risico op deze aandoening te verminderen. Enkele tips zijn:

– Vermijd herhaalde bewegingen van de pols
– Neem regelmatig pauzes tijdens activiteiten die de pols belasten
– Draag een polsbrace tijdens activiteiten die de pols belasten
– Houd de pols recht tijdens het typen of werken op de computer
– Zorg voor een goede houding tijdens het werken

Conclusie

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening die wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste zenuw in de pols. De symptomen van deze aandoening kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers. De behandeling van het carpaal tunnel syndroom hangt af van de ernst van de beknelling en de symptomen en kan variëren van rust en het vermijden van belastende activiteiten tot een operatie. Door het nemen van preventieve maatregelen kan het risico op deze aandoening worden verminderd.