Cellulitis is een veel voorkomende aandoening waarbij de huid opzwelt, rood is en pijnlijk aanvoelt. Het kan ontstaan door ontsteking van de weefsels, schade aan de huid of een infectie met bacteriën. Soms is cellulitis het gevolg van een allergische reactie. Meestal treedt cellulitis op aan de benen, in de bovenste of de onderste ledematen, maar het kan zich overal in het lichaam voordoen.
Cellulitis kan door verschillende bacteriën veroorzaakt worden, maar de meest voorkomende oorzaak is de bacterie staphylococcus aureus. Andere minder frequente oorzaken van cellulitis zijn streptococcus pyogenes en pseudomonas aeruginosa. Cellulitis kan ook optreden na een letsel of infectie van de huid. Het kan tevens optreden na een operatie, zweren, insectenbeten of schaafwonden.
Cellulitis is dus een huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het komt voor wanneer de bacteriën door een klein wondje in de huid komen en zich vervolgens gaan vermenigvuldigen. Cellulitis is een ernstige infectie die snel kan verergeren. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen als je ernstige tekenen van cellulitis hebt. De behandeling van cellulitis bestaat meestal uit een kuur met antibiotica. In ernstige gevallen kan een opname in het ziekenhuis nodig zijn. Meestal kent de behandeling een duur van gemiddeld 7 tot 10 dagen. Complicaties van cellulitis kunnen abcessen, lymfangitis en bloedvergiftiging zijn.
Opletten met complicaties
Cellulitis kan pijnlijk zijn en soms kan het koorts, misselijkheid en braken veroorzaken. In sommige gevallen kan cellulitis ernstige complicaties zoals abcesvorming, bloedvergiftiging of longontsteking veroorzaken.
Antibiotica of abcesvorming
Cellulitis is meestal niet ernstig en kan met antibiotica worden behandeld. Soms is een chirurgische ingreep nodig om abcesvorming te voorkomen. Cellulitis kan echter terugkeren als de oorzaak ervan niet wordt aangepakt. Soms is het nodig om in het ziekenhuis te worden opgenomen voor intraveneuze antibiotische behandeling.
Cellulitis voorkomen
Om cellulitis te voorkomen, is het belangrijk om de huid schoon en gehydrateerd te houden. Het is ook belangrijk om wondjes of krassen snel te behandelen om infecties te voorkomen. Als je een aandoening hebt die de huid beschadigt, zoals eczeem of psoriasis, is het belangrijk om deze aandoening te behandelen om het risico op cellulitis te verminderen.
Een goede preventie van cellulitis omvat het schoonhouden van kleine wondjes, schaafwonden en insectenbeten. Het is ook belangrijk om gezond te blijven en om een goede weerstand op te bouwen. Als je lymfoedeem hebt, is het ook belangrijk om deze aandoening te behandelen om het risico op cellulitis te verminderen.
Schade aan de huid voorkomen
Cellulitis is een bacteriële infectie van de huid en het weefsel onder de huid. Het treedt op als gevolg van breukjes of schaafwonden in de huid, waardoor bacteriën naar binnen kunnen dringen. Cellulitis kan gepaard gaan met koorts, hoofdpijn, spierpijn en een algemeen gevoel van ziekte. Behandeling van ernstige cellulitis vereist antibiotica. Voorkomen is beter dan genezen, dus het is belangrijk om de huid schoon te houden en schade zo snel mogelijk te repareren.
Symptomen van cellulitis
Cellulitis is een veel voorkomende infectie van de huid en het weefsel onder de huid. Het is een serieuze aandoening die snel verergert en moeilijk te behandelen is. Cellulitis kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder bloedvergiftiging, als het niet snel wordt behandeld.
Symptomen van cellulitis omvatten:
- Rode, warmte, zwelling en pijn in de aangedane huid
- Een huiduitslag met kuiltjes of blaasjes
- Koorts en een ziek gevoel
Cellulitis wordt veroorzaakt door bacteriën die de huid binnendringen via een kleine wond, injectie, schaafwond of insectenbeet. De meest voorkomende bacterie die cellulitis veroorzaakt, is streptococcus.
Een herhaaldelijke aandoening
Cellulitis kan herhaaldelijk optreden, vooral als er een onderliggend lymfoedeem of een andere aandoening is die de lymfestroom in het lichaam belemmert.