Chalazion: oorzaken, symptomen en behandeling

Chalazion is een veelvoorkomende aandoening aan het ooglid. Het wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren in het ooglid. Hierdoor ontstaat er een zwelling die kan leiden tot irritatie en pijn. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van chalazion.

Oorzaken van chalazion

Chalazion ontstaat door een verstopping van de talgklieren in het ooglid. Deze klieren produceren talg, een olieachtige substantie die de huid soepel houdt. Als de klieren verstopt raken, kan de talg niet meer weg en ontstaat er een zwelling. Dit kan leiden tot een ontsteking en pijnlijke symptomen.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van chalazion. Zo kan een slechte hygiëne van het ooglid bijdragen aan verstopping van de talgklieren. Ook kan het dragen van contactlenzen of make-up de kans op chalazion vergroten. Daarnaast kan een onderliggende aandoening, zoals rosacea of blefaritis, bijdragen aan het ontstaan van chalazion.

Symptomen van chalazion

De symptomen van chalazion zijn afhankelijk van de grootte en locatie van de zwelling. In de meeste gevallen ontstaat er een kleine, harde knobbel op het ooglid. Deze knobbel kan pijnlijk zijn en leiden tot irritatie van het oog. Ook kan er sprake zijn van roodheid en zwelling van het ooglid.

In sommige gevallen kan chalazion leiden tot een ontsteking van het ooglid. Dit kan leiden tot symptomen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kan er sprake zijn van een vermindering van het gezichtsvermogen als gevolg van de zwelling.

Behandeling van chalazion

De behandeling van chalazion is afhankelijk van de grootte en locatie van de zwelling. In de meeste gevallen zal de zwelling vanzelf verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. Het is echter belangrijk om de hygiëne van het ooglid te verbeteren om verdere verstopping van de talgklieren te voorkomen.

Als de zwelling niet vanzelf verdwijnt, kan een arts een behandeling aanbevelen. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van warme kompressen op het ooglid om de zwelling te verminderen. Ook kan een arts een corticosteroïde-injectie geven om de ontsteking te verminderen.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de zwelling te verwijderen. Dit wordt meestal gedaan onder lokale verdoving en kan worden uitgevoerd door een oogarts.

Conclusie

Chalazion is een veelvoorkomende aandoening aan het ooglid die wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren. De symptomen van chalazion zijn afhankelijk van de grootte en locatie van de zwelling en kunnen leiden tot irritatie en pijn. De behandeling van chalazion is afhankelijk van de grootte en locatie van de zwelling en kan bestaan uit het aanbrengen van warme kompressen, corticosteroïde-injecties of een operatie. Het is belangrijk om de hygiëne van het ooglid te verbeteren om verdere verstopping van de talgklieren te voorkomen. Raadpleeg een arts als u last heeft van symptomen van chalazion.