Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening, of kortweg een soa, die veroorzaakt wordt door een bacterie. De infectie kan ernstige gevolgen hebben, vooral voor vrouwen. Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland en is vooral aanwezig onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De infectie is makkelijk te behandelen, maar ze kan wel ernstige complicaties en gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld.

Mogelijke oorzaken van chlamydia

Om chlamydia op te lopen, moet je onveilig seksueel contact hebben met iemand die het heeft. Dit kan orale, vaginale of anale seks zijn. Het is ook mogelijk om het te krijgen door iemand aan te raken die het heeft en het daarna aan jouw ogen of mond te wrijven.

Chlamydia is een bacteriële infectie die dus hoofdzakelijk wordt overgedragen via seksueel contact. De bacterie kan zich vermenigvuldigen in de urinewegen, maar ook in de neus, keel en anus. Chlamydia is een soa, wat betekent dat het seksueel overdraagbaar is. De infectie kan leiden tot ontstekingen in de urinewegen, maar ook in de baarmoederhals, eileiders en anus.

Symptomen bij vrouwen

De meeste vrouwen met chlamydia hebben geen klachten. Wanneer ze echter toch klachten hebben, kunnen ze onder andere last hebben van:

  • pijn bij het plassen
  • onregelmatige menstruaties
  • pijn in de onderbuik
  • afscheiding uit de vagina

Symptomen bij mannen

De meeste mannen met chlamydia hebben geen klachten. Wanneer ze toch klachten hebben, kunnen ze onder andere last hebben van:

  • pijn bij het plassen
  • afscheiding uit de penis
  • pijn in de testikels

De behandeling van chlamydia

Gelukkig is chlamydia makkelijk te behandelen met antibiotica. Het is belangrijk om de behandeling af te maken, zelfs als de klachten verdwenen zijn. Wanneer je chlamydia hebt, is het ook belangrijk om je sekspartner(s) te laten testen en te behandelen. Zo voorkom je dat je het weer krijgt of dat je het aan iemand anders doorgeeft.

De meest voorkomende antibiotica voor de behandeling van chlamydia zijn azitromycine en doxycycline. Deze antibiotica worden oraal ingenomen en worden meestal twee keer per dag gedurende drie dagen gebruikt. Het is belangrijk om de antibiotica zo snel mogelijk na het begin van de infectie in te nemen om de infectie te voorkomen en om de kans op complicaties te verkleinen. Chlamydia kan in de meeste gevallen worden voorkomen door het gebruik van een condoom tijdens seksueel contact.

Is chlamydia gevaarlijk?

Chlamydia kan ernstige complicaties veroorzaken, vooral bij vrouwen. De infectie kan leiden tot ontstekingen in de urinewegen, maar ook in de baarmoederhals, de eileiders en de anus. Als chlamydia niet op tijd wordt behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de eileiders en de baarmoederhals. Dit kan leiden tot een ontsteking van de baarmoederhals (cervicitis), de eileiders (salpingitis) en de baarmoeder (endometritis). Deze ontstekingen kunnen ernstige pijn veroorzaken en leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Chlamydia kan ook leiden tot een ontsteking van de anus (proctitis). Deze ontsteking kan pijn, jeuk en bloedingen tijdens het toiletbezoek veroorzaken.

Opletten tijdens je zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn en geïnfecteerd zijn met chlamydia, lopen een verhoogd risico op een miskraam of een vroeggeboorte.