CMV

CMV is een virus dat voornamelijk kinderen treft. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van een longontsteking en een bronchitis bij kinderen. CMV is ook een belangrijke oorzaak van gehoorverlies bij pasgeborenen.

Het cytomegalovirus

CMV is een virus dat zich voordoet wanneer iemand in contact komt met het cytomegalovirus. Het kan via het bloed of via andere lichaamsvloeistoffen van persoon op persoon worden overgedragen. Het virus is niet besmettelijk en het kan niet van dieren op mensen worden overgedragen. CMV is een van de meest voorkomende virussen bij mensen en het is een van de meest voorkomende oorzaken van infectieziekten bij pasgeborenen. CMV is een virus dat ook kan worden overgedragen van moeder op kind tijdens de zwangerschap. Het virus kan ook worden overgedragen via bloedtransfusies of orgaantransplantaties. In sommige gevallen kan het virus worden overgedragen door speeksel of via seksueel contact.

De symptomen van cmv

De meeste mensen die het virus krijgen, ontwikkelen geen symptomen. Je kan het dus krijgen zonder dat je het weet. Bij sommige mensen kan het virus echter wel ernstige problemen en complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking, leverfalen, encefalitis (hersenvliesontsteking) of waterzucht van de hersenen. Vooral kinderen ervaren gezondheidsproblemen als ze CMV hebben.

De behandeling van cmv

De behandeling van cmv hangt af van de ernst van de symptomen. Soms is geen behandeling nodig. In andere gevallen kan een antiviraal medicijn worden voorgeschreven. Soms is hospitalisatie nodig om ernstige problemen zoals een longontsteking of een hersenvliesontsteking te behandelen.

Hoe kan je CMV voorkomen?

Om CMV te voorkomen is het belangrijk om contact met het virus te voorkomen. Dit kan door:

  • het vermijden van contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van mensen met CMV
  • een condoom gebruiken in geval van seksueel contact
  • het vermijden van contact met speeksel, urine of ontlasting van pasgeborenen

Het is ook belangrijk om je handen te wassen voordat je een pasgeboren aanraakt. Ga ook niet met je baby in bad om de overdracht van CMV te vermijden.

Is CMV gevaarlijk voor een pasgeborene?

Het cytomegalovirus (CMV) is een veelvoorkomend virus dat bijna iedereen ooit in zijn leven krijgt. In de meeste gevallen veroorzaakt het geen symptomen en is het onschadelijk. Hoewel het virus zich voornamelijk in de urine en de ontlasting bevindt, is het mogelijk dat het zich ook in andere lichaamsvloeistoffen bevindt, waaronder de moedermelk.

Congenitaal CMV

Een klein percentage van vrouwen die het virus hebben, kunnen het aan hun ongeboren baby doorgeven. Dit wordt congenitaal CMV genoemd. In de meeste gevallen leidt dit niet tot problemen voor de baby. In sommige gevallen kan het echter wel leiden tot een aangeboren afwijking, zoals een hartafwijking of een neurologische aandoening.

Een longontsteking kan fataal zijn

Bij pasgeborenen kan CMV ook leiden tot een ernstige vorm van een longontsteking, die soms fataal kan zijn. Dit komt echter maar zelden voor. Ja, CMV kan dus gevaarlijk zijn voor pasgeborenen. Het virus kan de gezondheid van de baby aantasten en zelfs leiden tot de dood.