Corona 

Het coronavirus kan ernstige longziekte veroorzaken, maar de meeste mensen krijgen milde of gemiddelde symptomen en herstellen binnen een paar weken. Sommige mensen hebben echter ernstige symptomen en kunnen een ziekenhuisopname nodig hebben. Je lichaam heeft vooral tijd nodig om het virus te verwijderen. Je moet dus vooral geduldig zijn als je corona uit je lichaam wilt krijgen.

Het coronavirus voorkomen

De beste manier om te voorkomen dat je het coronavirus oploopt, is door jezelf en anderen te beschermen met sociale afstand, een mondkapje en door regelmatig je handen te wassen met zeep en water.

Je kan een aantal eenvoudige hygiënische maatregelen volgen om het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen vaak met water en zeep, of gebruik een ontsmettingsmiddel voor je handen, met minimaal 60% alcohol
  • Mensen die ziek zijn moet je vermijden
  • Hoest en nies in je ellenboog of in een tissue
  • Vermijd aanraking met je ogen, neus en mond
  • Desinfecteer regelmatig objecten en oppervlakken en maak ze geregeld schoon

Dezelfde hygiënemaatregelen voor andere virussen en bacteriën

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen het coronavirus kunt oplopen, maar ook vele andere virussen en bacteriën. Dit betekent dat dezelfde hygiënemaatregelen gelden om jezelf en anderen te beschermen.

Besmetting is gevaarlijk

Het coronavirus is een virus dat besmet kan worden met het lichaam via de mond, de neus, de lucht, speeksel, of de ogen. Het kan ook op een andere manier in het lichaam terechtkomen, bijvoorbeeld door contact met een besmette persoon of via een oppervlak. Als het virus in het lichaam komt, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een longontsteking. Om het virus tegen te gaan, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen contact maakt met mensen die ziek zijn. Was je handen regelmatig met water en zeep. Gebruik desinfecterende doekjes of sprays op oppervlakken waar je denkt dat het virus zou kunnen zitten. Draag ook een mondkapje als je in contact komt met mensen die ziek zijn.

De behandeling van het coronavirus

Als je al geïnfecteerd bent met het coronavirus, is de behandeling gericht op het verlichten van de symptomen. Je kunt bijvoorbeeld paracetamol nemen voor de koorts en de pijn, en voldoende rust nemen.

Jezelf isoleren

Als je ziek bent, is het belangrijk om jezelf te isoleren om anderen niet te infecteren. Blijf thuis en neem contact op met je huisarts als je koorts of ademhalingsproblemen ervaart. Isolatie is het beste wat je kunt doen om het virus tegen te gaan. Blijf thuis als je ziek bent. Er zijn medicijnen beschikbaar die je kunnen helpen bij het beheersen van het virus en bij het verminderen van de kans op complicaties.

Hoe lang ben je ziek van corona?

Als je het virus hebt, duurt het ongeveer twee weken voordat het uit je lichaam is. Dit kan echter anders zijn bij sommige mensen. Er zijn namelijk mensen die meerdere weken, of zelfs maanden nodig hebben om het virus te verwijderen uit hun lichaam.

Zorg er altijd voor dat je voldoende rust krijgt en dat je voldoende vloeistoffen binnenkrijgt. Als je koorts hebt, kun je een paracetamol gebruiken om de symptomen te verlichten. Als je ernstige symptomen ervaart, neem dan contact op met je huisarts.