Darmontsteking

Een darmontsteking is een aandoening waarbij de darmen ontstoken raken. Dit kan gepaard gaan met buikpijn, koorts, diarree en een verstopte baarmoeder. Soms is er ook bloed in de ontlasting.

Wat is de oorzaak van een darmontsteking?

Een darmontsteking wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, virussen of schimmels. Soms is er ook sprake van een allergie. Het is besmettelijk en het kan zich via de handen, voedsel of contact met besmet materiaal verspreiden. Het is daarom belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen en te voorkomen dat je besmet materiaal aanraakt. De behandeling van een darmontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Soms is antibiotica nodig, maar in bepaalde gevallen kan dit ook met natuurlijke middelen gedaan worden.

Een ontsteking in de dunne darm

Een darmontsteking is een ontsteking van de dunne darm. Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals een infectie, een allergie, een bacterie, een virus, een schimmel, of een aandoening, zoals colitis ulcerosa.

Symptomen van een darmontsteking

Een darmontsteking kan erg pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Symptomen van een darmontsteking kunnen diarree, buikpijn, koorts en bloed in de stoelgang zijn. Een darmontsteking kan ernstig zijn en moet in dat geval worden behandeld door een arts.

Natuurlijke remedies tegen een darmontsteking

Als je last hebt van een darmontsteking, probeer dan deze natuurlijke remedies:

Probiotica

Probiotica helpen de darmflora te herstellen en kunnen de ontsteking helpen verminderen. Je kunt probiotica supplementen nemen of voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan probiotica, zoals yoghurt of kimchi.

Appelazijn

Appelazijn kan de ontsteking helpen verminderen en de darmflora gezond houden. Doe een eetlepel appelazijn in een glas water en drink dit twee keer per dag.

Gember

Gember kan de pijn en de ontsteking helpen verminderen. Je kunt gemberwortelstok raspen en dit toevoegen aan water of thee, of gemberpoeder gebruiken. Drink twee of drie keer per dag gemberthee.

Kurkuma

Kurkuma is een krachtige anti-inflammatoire stof die ontstekingen kan helpen verminderen. Je kunt kurkumapoeder toevoegen aan water of thee, of kurkuma capsules nemen.

Kokosolie

Kokosolie bevat laurinezuur, een stof die de ontsteking kan helpen verminderen. Doe een eetlepel kokosolie in je mond en spoel het rond voor 10 minuten, of doe het in je keel als je keelpijn hebt.

Slippery elm

Slippery elm is een ontstekingsremmend kruid dat de darmwand kan helpen beschermen. Je kunt slippery elm poeder toevoegen aan water of thee, of capsules nemen.

Hennepzaad

Hennepzaad bevat GLA, een stof die de ontsteking kan helpen verminderen. Voeg een eetlepel hennepzaad toe aan een smoothie of salade, of eet het rauw met wat water.

Citroen

Citroen bevat vitamine C, een stof die de ontsteking kan helpen verminderen. Snijd een citroen in twee en drink het sap, of voeg het toe aan water of thee.

Pepermunt

Pepermunt kan de pijn verlichten en de ontsteking helpen verminderen. Steek een pepermuntblad in een kopje water of thee, of maak pepermuntolie door pepermuntblaadjes in olijfolie te doen.

Gezuiverd water

Gezuiverd water helpt het lichaam om de gifstoffen te verwijderen en ontstekingen te verminderen. Drink elke dag minstens 8 glazen gezuiverd water.