Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een aandoening die ontstaat bij mensen met diabetes. Het is een complicatie die kan optreden als gevolg van langdurig hoge bloedsuikerspiegels. Diabetische retinopathie is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid bij volwassenen.

Wat is Diabetische retinopathie?

Diabetische retinopathie is een aandoening waarbij de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken als gevolg van langdurig hoge bloedsuikerspiegels. Het netvlies is het deel van het oog dat verantwoordelijk is voor het omzetten van licht in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Als de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken, kan dit leiden tot slechtziendheid en zelfs tot blindheid.

Er zijn twee vormen van diabetische retinopathie: niet-proliferatieve diabetische retinopathie en proliferatieve diabetische retinopathie. Bij niet-proliferatieve diabetische retinopathie zijn de bloedvaten in het netvlies beschadigd, maar er zijn nog geen nieuwe bloedvaten gevormd. Bij proliferatieve diabetische retinopathie zijn er wel nieuwe bloedvaten gevormd, maar deze zijn zwak en kunnen gemakkelijk bloeden.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt Diabetische retinopathie?

In het beginstadium van diabetische retinopathie zijn er vaak geen klachten of symptomen. Naarmate de aandoening vordert, kunnen de volgende klachten en symptomen optreden:

– Wazig of verminderd zicht
– Donkere vlekken of lege plekken in het gezichtsveld
– Dubbelzien
– Moeite met het zien van kleuren
– Flitsen of zwevende vlekken in het gezichtsveld
– Verminderd nachtzicht

Het is belangrijk om regelmatig een oogarts te bezoeken als u diabetes heeft, zelfs als u geen klachten of symptomen heeft. Een oogarts kan diabetische retinopathie in een vroeg stadium opsporen en behandelen voordat er ernstige schade aan het netvlies optreedt.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De behandeling van diabetische retinopathie hangt af van de ernst van de aandoening. In het beginstadium van de aandoening kan het voldoende zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en regelmatig een oogarts te bezoeken. Als de aandoening verder gevorderd is, zijn er verschillende behandelmogelijkheden:

– Laserbehandeling: Bij laserbehandeling wordt er met een laserstraal op het netvlies gericht om de beschadigde bloedvaten te dichten en nieuwe bloedvaten te voorkomen.
– Injecties: Bij injecties wordt er een medicijn in het oog geïnjecteerd om de groei van nieuwe bloedvaten te remmen.
– Vitrectomie: Bij vitrectomie wordt het glasvocht in het oog verwijderd en vervangen door een heldere vloeistof om bloedingen te verwijderen en het zicht te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van diabetische retinopathie niet altijd tot volledig herstel van het zicht leidt. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen om verdere schade aan het netvlies te voorkomen.

Conclusie

Diabetische retinopathie is een aandoening die kan optreden als gevolg van langdurig hoge bloedsuikerspiegels bij mensen met diabetes. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid bij volwassenen. Het is belangrijk om regelmatig een oogarts te bezoeken als u diabetes heeft, zelfs als u geen klachten of symptomen heeft. Diabetische retinopathie kan in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld om verdere schade aan het netvlies te voorkomen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van diabetische retinopathie niet altijd tot volledig herstel van het zicht leidt.