Dubbelzien

Dubbelzien, ook wel diplopie genoemd, is een aandoening waarbij iemand twee beelden ziet van één object. Dit kan zowel met één oog als met beide ogen gebeuren. Dubbelzien kan tijdelijk of permanent zijn en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we wat dubbelzien is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is dubbelzien?

Dubbelzien is een visuele stoornis waarbij iemand twee beelden ziet van één object. Dit kan gebeuren doordat de ogen niet goed samenwerken of doordat er een probleem is met de oogspieren. Dubbelzien kan zowel horizontaal als verticaal voorkomen en kan tijdelijk of permanent zijn.

Er zijn twee soorten dubbelzien: binoculair en monoculair. Bij binoculair dubbelzien ziet iemand twee beelden omdat de ogen niet goed samenwerken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij scheelzien, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Bij monoculair dubbelzien ziet iemand twee beelden met één oog. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een probleem met de ooglens of het hoornvlies.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt dubbelzien?

Het belangrijkste symptoom van dubbelzien is dat iemand twee beelden ziet van één object. Dit kan zowel horizontaal als verticaal zijn en kan tijdelijk of permanent zijn. Andere symptomen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid.

De klachten en symptomen van dubbelzien kunnen verschillen afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Bijvoorbeeld, als dubbelzien wordt veroorzaakt door een probleem met de oogspieren, kan het zijn dat de ogen niet goed kunnen bewegen of dat de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Als dubbelzien wordt veroorzaakt door een probleem met de ooglens of het hoornvlies, kan het zijn dat het beeld in één oog onscherp is.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor dubbelzien?

De behandeling van dubbelzien hangt af van de oorzaak van de aandoening. Als dubbelzien wordt veroorzaakt door een probleem met de oogspieren, kan het zijn dat een oogarts oefeningen voorschrijft om de oogspieren te versterken. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de oogspieren te corrigeren.

Als dubbelzien wordt veroorzaakt door een probleem met de ooglens of het hoornvlies, kan het zijn dat een bril of contactlenzen nodig zijn om het beeld in één oog scherper te maken. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de ooglens of het hoornvlies te corrigeren.

Als dubbelzien wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals een beroerte of een hersentumor, kan het zijn dat een behandeling voor deze aandoening nodig is om het dubbelzien te verminderen.

Conclusie

Dubbelzien is een visuele stoornis waarbij iemand twee beelden ziet van één object. Dit kan zowel met één oog als met beide ogen gebeuren en kan tijdelijk of permanent zijn. Dubbelzien kan verschillende oorzaken hebben, zoals een probleem met de oogspieren, de ooglens of het hoornvlies, of een onderliggende aandoening. De behandeling van dubbelzien hangt af van de oorzaak van de aandoening en kan bestaan uit oefeningen, een bril of contactlenzen, een operatie of een behandeling voor de onderliggende aandoening. Als u last heeft van dubbelzien, is het belangrijk om een afspraak te maken met een oogarts om de oorzaak van de aandoening te achterhalen en een passende behandeling te krijgen.