Eczeem bij kinderen

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening bij kinderen. Het kan erg vervelend zijn voor het kind en de ouders. In dit artikel zullen we bespreken wat eczeem bij kinderen is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is eczeem bij kinderen?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij kinderen. Bij eczeem is de huid rood, schilferig en jeukt het vaak. Het kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen, zoals op de handen, voeten, gezicht, nek, knieholtes en ellebogen.

Er zijn verschillende soorten eczeem, zoals atopisch eczeem, contacteczeem en seborroïsch eczeem. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem bij kinderen. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is een erfelijke aandoening. Bij contacteczeem ontstaat de ontstekingsreactie door contact met een stof waar het kind allergisch voor is. Seborroïsch eczeem komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen en uit zich in schilfers op de hoofdhuid.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt eczeem bij kinderen?

Eczeem bij kinderen kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken. De meest voorkomende klacht is jeuk. Het kind kan hierdoor erg onrustig worden en slecht slapen. Ook kan de huid rood en schilferig zijn. Bij ernstige vormen van eczeem kan de huid ook openbarsten en kan er vocht uitkomen. Dit kan leiden tot infecties.

Daarnaast kan eczeem bij kinderen ook psychische klachten veroorzaken. Het kind kan zich onzeker voelen over zijn of haar uiterlijk en zich schamen voor de huiduitslag. Dit kan leiden tot sociale isolatie en een verminderd zelfvertrouwen.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor eczeem bij kinderen. De behandeling hangt af van de ernst van de klachten en de leeftijd van het kind.

Bij milde vormen van eczeem kan het helpen om de huid goed te verzorgen. Dit kan door de huid regelmatig in te smeren met een vette crème of zalf. Het is belangrijk om te kiezen voor een product dat speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid van kinderen. Daarnaast is het belangrijk om de huid niet te vaak te wassen en te douchen, omdat dit de huid kan uitdrogen.

Bij ernstige vormen van eczeem kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een hormoonzalf zijn, die de ontstekingsreactie van de huid remt. Het is belangrijk om deze zalf alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts, omdat het bij langdurig gebruik bijwerkingen kan hebben.

Daarnaast kan het nodig zijn om allergietesten te doen, om te achterhalen welke stoffen de ontstekingsreactie van de huid veroorzaken. Als bekend is voor welke stoffen het kind allergisch is, kunnen deze worden vermeden.

Tot slot kan het helpen om het kind te leren omgaan met de jeuk. Dit kan bijvoorbeeld door het kind af te leiden met spelletjes of door het dragen van katoenen handschoenen.

Conclusie

Eczeem bij kinderen is een veelvoorkomende huidaandoening die erg vervelend kan zijn voor het kind en de ouders. Het kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken, zoals jeuk, roodheid en schilfers. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden, zoals het goed verzorgen van de huid, het gebruik van medicijnen en het vermijden van allergenen. Het is belangrijk om de behandeling altijd te laten begeleiden door een arts.