Eczeem: wat is het en hoe kan het behandeld worden?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en kan variëren in ernst en duur. Eczeem kan erg vervelend zijn en kan leiden tot jeuk, roodheid, schilfering en soms zelfs pijnlijke kloven in de huid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat eczeem is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid die wordt gekenmerkt door een rode, jeukende en schilferige huid. Het kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op de handen, voeten, gezicht, nek en knieën. Er zijn verschillende soorten eczeem, waaronder atopisch eczeem, contacteczeem, seborroïsch eczeem en dyshidrotisch eczeem.

Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem en wordt vaak geassocieerd met allergieën en astma. Contacteczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof, zoals zeep, parfum of metalen. Seborroïsch eczeem komt vaak voor op de hoofdhuid en wordt gekenmerkt door schilfering en roodheid. Dyshidrotisch eczeem komt voor op de handen en voeten en wordt gekenmerkt door kleine, jeukende blaren.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt eczeem?

Eczeem kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken, waaronder:

– Jeukende huid
– Rode, schilferige huid
– Bultjes of blaasjes op de huid
– Droge huid
– Pijnlijke kloven in de huid
– Verdikte huid

De symptomen van eczeem kunnen variëren in ernst en duur. Sommige mensen hebben af en toe last van milde symptomen, terwijl anderen chronische en ernstige symptomen hebben die hun dagelijks leven beïnvloeden.

Behandeling van eczeem

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor eczeem, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de aandoening. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende behandelingen voor eczeem.

Hydraterende crèmes

Een van de belangrijkste behandelingen voor eczeem is het gebruik van hydraterende crèmes. Deze crèmes helpen de huid te hydrateren en te voorkomen dat deze uitdroogt, wat kan leiden tot jeuk en schilfering. Het is belangrijk om een crème te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid en vrij is van irriterende stoffen zoals parfum en kleurstoffen.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking en jeuk van eczeem te verminderen. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en kunnen worden gebruikt als crème, zalf of lotion. Het is belangrijk om corticosteroïden alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts, omdat overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals dunner wordende huid en striae.

Antihistaminica

Antihistaminica zijn medicijnen die worden gebruikt om allergische reacties te verminderen, waaronder de jeuk die gepaard gaat met eczeem. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar zonder recept en kunnen worden gebruikt om de symptomen van eczeem te verminderen.

Lichttherapie

Lichttherapie, ook wel fototherapie genoemd, is een behandeling waarbij de huid wordt blootgesteld aan speciale lampen die UVB-licht uitstralen. Deze behandeling kan helpen de ontsteking en jeuk van eczeem te verminderen en wordt vaak gebruikt bij ernstige gevallen van eczeem.

Immunosuppressiva

Immunosuppressiva zijn medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken en worden gebruikt om de ontsteking van eczeem te verminderen. Deze medicijnen worden meestal alleen voorgeschreven voor ernstige gevallen van eczeem die niet reageren op andere behandelingen.

Conclusie

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die kan leiden tot jeuk, roodheid, schilfering en soms zelfs pijnlijke kloven in de huid. Er zijn verschillende soorten eczeem en de symptomen kunnen variëren in ernst en duur. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, waaronder hydraterende crèmes, corticosteroïden, antihistaminica, lichttherapie en immunosuppressiva. Als u last heeft van eczeem, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de beste behandelingsopties te bespreken.