Eierstokkanker

Eierstokkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de eierstokken van vrouwen. De eierstokken zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor de productie van eicellen en vrouwelijke hormonen. Eierstokkanker is een ernstige aandoening die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. In dit artikel bespreken we wat eierstokkanker is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is eierstokkanker?

Eierstokkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de eierstokken. De eierstokken zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor de productie van eicellen en vrouwelijke hormonen. Eierstokkanker kan op verschillende plaatsen in de eierstokken ontstaan. De meeste gevallen van eierstokkanker ontstaan in de epitheelcellen, de cellen die de buitenkant van de eierstokken bedekken. Dit wordt ook wel epitheliale eierstokkanker genoemd. Andere vormen van eierstokkanker zijn onder andere kiemceltumoren en stromaceltumoren.

Eierstokkanker is een ernstige aandoening die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. Dit komt doordat de symptomen van eierstokkanker vaak pas optreden als de kanker al ver gevorderd is. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de huisarts te gaan voor een uitstrijkje en een onderzoek van de eierstokken.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt eierstokkanker?

De klachten en symptomen van eierstokkanker zijn vaak vaag en kunnen ook door andere aandoeningen worden veroorzaakt. Hierdoor wordt eierstokkanker vaak pas in een laat stadium ontdekt. De meest voorkomende klachten en symptomen van eierstokkanker zijn:

– Buikpijn
– Opgeblazen gevoel
– Misselijkheid
– Verlies van eetlust
– Gewichtsverlies
– Vermoeidheid
– Pijn tijdens seks
– Abnormale vaginale bloedingen

Als de kanker zich verder verspreidt, kunnen er ook andere klachten en symptomen optreden, zoals kortademigheid, pijn op de borst en zwelling van de benen.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor eierstokkanker?

De behandeling van eierstokkanker hangt af van het stadium van de kanker en de algemene gezondheid van de patiënt. De meest voorkomende behandelingen voor eierstokkanker zijn:

– Chirurgie: Bij chirurgie wordt de tumor en het omliggende weefsel verwijderd. Als de kanker zich heeft verspreid, kan ook een deel van de baarmoeder, de eileiders en de lymfeklieren worden verwijderd.
– Chemotherapie: Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de kankercellen doden of remmen. Chemotherapie kan voor of na de operatie worden gegeven.
– Bestraling: Bestraling wordt zelden gebruikt bij de behandeling van eierstokkanker. Het kan worden gebruikt om de kanker te doden of om de symptomen te verlichten.

Na de behandeling van eierstokkanker is het belangrijk om regelmatig naar de huisarts te gaan voor controle. De kans op terugkeer van de kanker is namelijk groot.

Conclusie

Eierstokkanker is een ernstige aandoening die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. De klachten en symptomen van eierstokkanker zijn vaak vaag en kunnen ook door andere aandoeningen worden veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de huisarts te gaan voor een uitstrijkje en een onderzoek van de eierstokken. De behandeling van eierstokkanker hangt af van het stadium van de kanker en de algemene gezondheid van de patiënt. De meest voorkomende behandelingen voor eierstokkanker zijn chirurgie, chemotherapie en bestraling. Na de behandeling van eierstokkanker is het belangrijk om regelmatig naar de huisarts te gaan voor controle.