Gescheurde achillespees

De achillespees is de grootste pees in het menselijk lichaam en verbindt de kuitspieren met de hiel. Het is een belangrijke pees voor het lopen, springen en rennen. Een gescheurde achillespees is een veelvoorkomende blessure bij sporters en kan ook voorkomen bij mensen die niet sporten. In dit artikel bespreken we wat een gescheurde achillespees is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is een gescheurde achillespees?

Een gescheurde achillespees is een blessure waarbij de achillespees geheel of gedeeltelijk is gescheurd. Dit kan gebeuren door een plotselinge beweging, zoals bij het maken van een sprong of het plotseling versnellen tijdens het rennen. Ook kan een gescheurde achillespees ontstaan door overbelasting, bijvoorbeeld bij sporters die veel springen of rennen.

Een gescheurde achillespees komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. Mensen die roken hebben een verhoogd risico op een gescheurde achillespees.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt een gescheurde achillespees?

Een gescheurde achillespees veroorzaakt vaak een plotselinge, scherpe pijn in de hiel of kuit. Het kan voelen alsof er iemand tegen de achterkant van de enkel heeft geslagen. Ook kan er een knappend of scheurend geluid te horen zijn op het moment van de blessure.

Na de blessure kan er zwelling en blauwe plekken ontstaan rondom de hiel en enkel. Het kan moeilijk zijn om op de tenen te staan of te lopen en er kan stijfheid en pijn zijn in de kuit en enkel. Bij een gedeeltelijke scheur kan de pijn minder hevig zijn en kan men nog wel lopen, maar zal er wel pijn en stijfheid zijn.

Behandelmogelijkheden bij een gescheurde achillespees

De behandeling van een gescheurde achillespees hangt af van de ernst van de blessure. Bij een gedeeltelijke scheur kan er gekozen worden voor een conservatieve behandeling, waarbij de voet en enkel in het gips worden gezet en er fysiotherapie wordt gegeven om de spieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren.

Bij een volledige scheur is een operatie vaak noodzakelijk. Tijdens de operatie wordt de gescheurde pees weer aan elkaar gehecht. Na de operatie zal de voet en enkel in het gips worden gezet en zal er fysiotherapie worden gegeven om de spieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren.

Na de behandeling is het belangrijk om de voet en enkel goed te blijven verzorgen en te blijven oefenen om de spieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Het kan enkele maanden duren voordat men weer volledig hersteld is van een gescheurde achillespees.

Preventie van een gescheurde achillespees

Om een gescheurde achillespees te voorkomen is het belangrijk om de spieren goed te trainen en op te warmen voordat er gesport wordt. Ook is het belangrijk om de belasting van de achillespees geleidelijk op te bouwen en niet te snel te willen gaan. Mensen die roken wordt aangeraden om te stoppen met roken, omdat roken het risico op een gescheurde achillespees verhoogt.

Conclusie

Een gescheurde achillespees is een veelvoorkomende blessure bij sporters en kan ook voorkomen bij mensen die niet sporten. Het veroorzaakt vaak een plotselinge, scherpe pijn in de hiel of kuit en kan leiden tot zwelling en blauwe plekken. De behandeling hangt af van de ernst van de blessure en kan bestaan uit een conservatieve behandeling of een operatie. Om een gescheurde achillespees te voorkomen is het belangrijk om de spieren goed te trainen en op te warmen voordat er gesport wordt en de belasting geleidelijk op te bouwen. Mensen die roken wordt aangeraden om te stoppen met roken, omdat roken het risico op een gescheurde achillespees verhoogt.