Gescheurde schouderpees

Een gescheurde schouderpees is een aandoening waarbij de pees die de schouder verbindt met de bovenarm gedeeltelijk of volledig is afgescheurd. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en beperking van de beweging van de schouder. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van een gescheurde schouderpees.

Oorzaken

Een gescheurde schouderpees kan worden veroorzaakt door een plotselinge kracht op de schouder, zoals bij een val of een ongeluk. Het kan ook worden veroorzaakt door herhaalde stress op de pees, zoals bij sporten waarbij de arm vaak boven het hoofd wordt bewogen, zoals tennis, volleybal en zwemmen. Andere risicofactoren zijn leeftijd, roken, diabetes en een slechte houding.

Symptomen

De symptomen van een gescheurde schouderpees zijn onder meer:

– Pijn in de schouder, vooral bij het bewegen van de arm
– Zwakte in de arm en schouder
– Beperking van de beweging van de schouder
– Een knappend of krakend geluid bij het bewegen van de arm
– Zwelling en blauwe plekken rond de schouder

Als de pees volledig is afgescheurd, kan de arm niet meer omhoog worden gebracht en kan er een zichtbare deuk in de schouder ontstaan.

Diagnose

Een gescheurde schouderpees kan worden gediagnosticeerd door een arts of fysiotherapeut. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Er kunnen ook beeldvormende tests worden uitgevoerd, zoals een röntgenfoto, een MRI-scan of een echografie, om de omvang van de schade te bepalen.

Behandeling

De behandeling van een gescheurde schouderpees hangt af van de ernst van de schade. Bij een lichte scheur kan rust, ijs en fysiotherapie voldoende zijn om de pees te laten genezen. Bij een ernstige scheur kan een operatie nodig zijn om de pees te herstellen.

Conservatieve behandeling

Conservatieve behandeling omvat rust, ijs en fysiotherapie. De patiënt moet de arm rust geven en ijs aanbrengen om de zwelling te verminderen. Fysiotherapie kan helpen om de spieren rond de schouder te versterken en de beweging te verbeteren. De fysiotherapeut kan ook oefeningen voorschrijven om de pijn te verminderen en de beweging te verbeteren.

Operatie

Als de pees volledig is afgescheurd, kan een operatie nodig zijn om de pees te herstellen. Tijdens de operatie zal de chirurg de pees weer aan de schouder bevestigen met behulp van hechtingen of ankers. Na de operatie zal de patiënt een sling moeten dragen om de arm te ondersteunen en fysiotherapie moeten volgen om de beweging te herstellen.

Preventie

Er zijn verschillende manieren om een gescheurde schouderpees te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig te sporten en de spieren rond de schouder te versterken. Het is ook belangrijk om een goede houding te behouden en de arm niet te zwaar te belasten. Roken en diabetes kunnen het risico op een gescheurde schouderpees verhogen, dus het is belangrijk om deze risicofactoren te vermijden.

Conclusie

Een gescheurde schouderpees kan leiden tot pijn, zwakte en beperking van de beweging van de schouder. Het kan worden veroorzaakt door een plotselinge kracht op de schouder of herhaalde stress op de pees. De behandeling hangt af van de ernst van de schade en kan bestaan uit rust, ijs, fysiotherapie of een operatie. Het is belangrijk om regelmatig te sporten, een goede houding te behouden en risicofactoren zoals roken en diabetes te vermijden om een gescheurde schouderpees te voorkomen.