Gezwollen bot op de wreef (tarsal bos)

Gezwollen bot op de wreef, ook wel bekend als tarsal bos, is een aandoening waarbij er een zwelling ontstaat op de wreef van de voet. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een verdikking van het botweefsel op de wreef. Het kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen en op elke leeftijd, maar komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar.

Klachten en symptomen

De klachten en symptomen van gezwollen bot op de wreef kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben geen last van de zwelling, terwijl anderen pijn en ongemak ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Een zichtbare zwelling op de wreef van de voet
 • Pijn en gevoeligheid op de plaats van de zwelling
 • Moeite met het dragen van schoenen
 • Een branderig gevoel in de voet
 • Een tintelend gevoel in de voet

Deze symptomen kunnen verergeren bij langdurig staan of lopen, en kunnen leiden tot vermoeidheid en zwakte in de voet.

Oorzaken

De exacte oorzaak van gezwollen bot op de wreef is niet bekend. Het kan worden veroorzaakt door overmatige druk op de voet, zoals bij het dragen van te strakke schoenen of bij overgewicht. Ook kan het ontstaan door een trauma aan de voet, zoals een verstuiking of breuk.

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van gezwollen bot op de wreef. Dit kan worden veroorzaakt door een afwijking in de botstructuur of door een aandoening zoals artritis.

Diagnose

Om de diagnose van gezwollen bot op de wreef te stellen, zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Er kan ook een röntgenfoto worden gemaakt om de zwelling te visualiseren en om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling van gezwollen bot op de wreef is afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de aandoening. In sommige gevallen kan de zwelling vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Als de symptomen echter aanhouden, kan de arts een aantal behandelingen aanbevelen, waaronder:

 • Rust en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren
 • IJsapplicatie om de zwelling te verminderen
 • Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om de pijn en ontsteking te verminderen
 • Fysiotherapie om de spieren en gewrichten te versterken en de mobiliteit te verbeteren
 • Aanpassing van schoenen om de druk op de voet te verminderen
 • Chirurgie om de zwelling te verwijderen als andere behandelingen niet effectief zijn

Het is belangrijk om de voet goed te verzorgen en te rusten om verdere schade te voorkomen. Het dragen van comfortabele schoenen en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, kan ook helpen om de zwelling te verminderen.

Conclusie

Gezwollen bot op de wreef, of tarsal bos, is een aandoening die kan leiden tot pijn en ongemak in de voet. Het kan worden veroorzaakt door overmatige druk op de voet, een trauma aan de voet of een genetische aanleg. De behandeling van gezwollen bot op de wreef is afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de aandoening. Rust, ijsapplicatie, pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen, fysiotherapie en chirurgie zijn allemaal mogelijke behandelingen. Het is belangrijk om de voet goed te verzorgen en te rusten om verdere schade te voorkomen.