Griep

De griep is een aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende soorten griepvirussen, maar de meeste mensen krijgen de griep door het influenzavirus.

Symptomen van griep

De griep is een acute aandoening die meestal begint met een plotselinge hoge koorts. Andere symptomen die kunnen optreden, zijn hoofdpijn, koude rillingen, lichamelijke pijn, keelpijn, hoesten en vermoeidheid. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van misselijkheid, braken en/of diarree. Griep kan ook leiden tot een longontsteking, sinusinfecties, oorontstekingen en andere complicaties. In zeldzame gevallen kan griep ook leiden tot hersenvliesontsteking of andere ernstige aandoeningen.

Hoe lang heb je griep?

De griep duurt meestal ongeveer een week, maar kan in ernstige gevallen tot twee weken duren.

Is griep besmettelijk?

De griep is besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Je kunt het virus oplopen door in de buurt van mensen te zijn die de griep hebben. Mensen met de griep kunnen het virus verspreiden door te hoesten en te niezen. Het virus kan ook worden overgedragen door het aanraken van voorwerpen waar het virus op zit, zoals deurknoppen of toetsenborden, alsook door het aanraken van gezichten of neuzen. Ook kan het virus door de lucht overgedragen worden. Griep wordt vooral veroorzaakt door virussen die via druppeltjes in de lucht worden verspreid als iemand hoest of niest.

Het is ook belangrijk om te weten dat je griep kunt krijgen van iemand die nog geen symptomen heeft. Als je besmet wordt met het griepvirus, kan het 2 tot 7 dagen duren voordat je ziek wordt.

Kan je griep voorkomen?

Om de griep te voorkomen, is het belangrijk om je handen te wassen met water en zeep. Het is ook belangrijk om je neus en je mond te bedekken als je hoest of niest. Ook is het belangrijk om contact te vermijden met mensen die de griep hebben. Een goede hygiëne is noodzakelijk.

Een jaarlijkse vaccinatie tegen griep

De beste manier om te voorkomen dat je griep krijgt, is door je jaarlijks te laten vaccineren. Als je toch griep krijgt, is het belangrijk om je rustig te houden en voldoende vocht binnen te krijgen. Wanneer je symptomen ernstig zijn of als je langer dan 3 dagen achter elkaar koorts hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts. Je arts kan je onderzoeken en geneesmiddelen bieden wanneer dit nodig is.

Kan je sterven van griep?

Griep is een virale infectie van de bovenste luchtwegen en het kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking. Soms kan griep leiden tot de dood, hoewel dat erg zeldzaam is. Griep komt elk jaar terug, met uitschieters in ernstige winters. Influenza A (H1N1) is de meest voorkomende griepsoort en deze soort is verantwoordelijk voor de meeste dodelijke gevallen.

Risicopatiënten

Griep kan het dodelijkste zijn voor ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het risico op de dood bij griep is het hoogst bij ouderen en jonge kinderen. In sommige gevallen is griep echter ook gevaarlijk voor gezonde volwassenen.