Hallux valgus: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening aan de voet waarbij de grote teen naar buiten wijst en de voetboog afvlakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en moeite met lopen. In dit artikel bespreken we wat Hallux valgus is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Hallux valgus?

Hallux valgus is een aandoening waarbij de grote teen naar buiten wijst en de voetboog afvlakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en moeite met lopen. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan erfelijk zijn. Ook het dragen van te smalle of te hoge schoenen kan bijdragen aan het ontstaan van Hallux valgus.

De oorzaak van Hallux valgus is niet altijd duidelijk, maar het kan te maken hebben met een afwijking in de stand van de voet of een zwakte in de spieren en pezen die de voet ondersteunen. Ook kan het ontstaan door overbelasting of een blessure aan de voet.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt Hallux valgus?

Hallux valgus kan leiden tot verschillende klachten en symptomen, waaronder:

– Pijn aan de grote teen en de voet
– Zwelling en roodheid aan de grote teen
– Moeite met lopen en staan
– Eeltvorming op de voet
– Verandering van de stand van de voet

De klachten en symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor Hallux valgus?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor Hallux valgus, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de klachten van de patiënt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende behandelingen.

Aanpassen van schoenen

Het dragen van te smalle of te hoge schoenen kan bijdragen aan het ontstaan van Hallux valgus. Het aanpassen van schoenen kan daarom een effectieve behandeling zijn. Schoenen met een brede neus en een lage hak kunnen de druk op de voet verminderen en de pijn verlichten.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren en pezen die de voet ondersteunen. Dit kan de stand van de voet verbeteren en de klachten verminderen.

Steunzolen

Steunzolen kunnen de druk op de voet verminderen en de stand van de voet verbeteren. Dit kan de klachten verminderen en de voet ondersteunen tijdens het lopen.

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en de zwelling aan de voet. Het is belangrijk om pijnstillers alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

Operatie

Als de klachten ernstig zijn en andere behandelingen niet helpen, kan een operatie worden overwogen. Tijdens de operatie wordt de stand van de voet gecorrigeerd en kan de pijn worden verminderd. Een operatie is echter een ingrijpende behandeling en brengt risico’s met zich mee.

Conclusie

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening aan de voet waarbij de grote teen naar buiten wijst en de voetboog afvlakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en moeite met lopen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor Hallux valgus, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de klachten van de patiënt. Het aanpassen van schoenen, fysiotherapie, steunzolen, pijnstillers en een operatie zijn de meest voorkomende behandelingen. Het is belangrijk om de behandeling te kiezen die het beste past bij de individuele situatie van de patiënt en om de behandeling te bespreken met een arts.