Haperende vinger: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Haperende vinger, ook wel bekend als triggerfinger, is een aandoening waarbij een vinger of duim vast komt te zitten in een gebogen positie. Dit kan gepaard gaan met pijn, zwelling en stijfheid. In dit artikel bespreken we wat haperende vinger is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is haperende vinger?

Haperende vinger is een aandoening waarbij de pees die de vinger buigt en strekt, vast komt te zitten in de peesschede. De peesschede is een soort tunnel waar de pees doorheen loopt. Normaal gesproken glijdt de pees soepel door deze tunnel heen, maar bij haperende vinger kan de pees niet meer vrij bewegen. Dit kan leiden tot een haperende of klikkende beweging van de vinger bij het buigen en strekken.

Haperende vinger komt het meest voor bij vrouwen en mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Het kan in alle vingers voorkomen, maar komt het meest voor in de duim, ringvinger en middelvinger.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt haperende vinger?

De klachten en symptomen van haperende vinger kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Een haperende of klikkende beweging van de vinger bij het buigen en strekken
– Pijn en gevoeligheid in de vinger of duim
– Zwelling en stijfheid van de vinger of duim
– Een knobbeltje of verdikking in de pees

In sommige gevallen kan de vinger of duim vast komen te zitten in een gebogen positie en kan het moeilijk zijn om de vinger of duim te strekken. Dit kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, zoals het vasthouden van voorwerpen of het typen op een toetsenbord.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor haperende vinger?

De behandeling van haperende vinger hangt af van de ernst van de symptomen. In milde gevallen kan rust en het vermijden van activiteiten die de vinger belasten, voldoende zijn om de klachten te verminderen. Het dragen van een spalk kan ook helpen om de vinger te immobiliseren en de pees te laten rusten.

Als de klachten aanhouden, kan een corticosteroïdinjectie worden gegeven. Dit is een injectie met een ontstekingsremmend medicijn dat direct in de peesschede wordt geïnjecteerd. Dit kan de ontsteking verminderen en de pees weer soepel laten bewegen.

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Tijdens de operatie wordt de peesschede opengesneden, zodat de pees weer vrij kan bewegen. Dit wordt meestal gedaan onder lokale verdoving en kan poliklinisch worden uitgevoerd.

Hoe kun je haperende vinger voorkomen?

Er zijn geen specifieke maatregelen die je kunt nemen om haperende vinger te voorkomen. Het is echter wel belangrijk om de vingers regelmatig te bewegen en te strekken om de pezen soepel te houden. Het vermijden van activiteiten die de vingers belasten, zoals herhaaldelijk knijpen of vasthouden van voorwerpen, kan ook helpen om de kans op haperende vinger te verminderen.

Conclusie

Haperende vinger is een aandoening waarbij de pees die de vinger buigt en strekt, vast komt te zitten in de peesschede. Dit kan leiden tot een haperende of klikkende beweging van de vinger bij het buigen en strekken, evenals pijn, zwelling en stijfheid. De behandeling van haperende vinger hangt af van de ernst van de symptomen en kan variëren van rust en spalken tot corticosteroïdinjecties en operaties. Het is belangrijk om de vingers regelmatig te bewegen en te strekken om de pezen soepel te houden en activiteiten te vermijden die de vingers belasten.