Een hartritmestoornis dat veel voorkomt bij mensen die wat ouder zijn is boezemfibrilleren. Het wordt ook wel eens atriumfibrilleren genoemd. Het houdt in dat je een te hoog hartslag hebt dat ook nog eens onregelmatig is. Als boezemfibrilleren wordt vastgesteld is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een behandeling wordt zodat je hart geen schade kan oplopen. Het is gelukkig niet levensbedreigend.
Hoe ontstaat boezemfibrilleren?
Boezemfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben en treedt het vaakst op bij ouderen. In veel gevallen is het een combinatie van meerdere dingen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan diabetes, een bloeddruk die te hoog is, andere hartproblemen, een ontsteking, overmatig alcohol gebruik en een schildklier die te snel werkt. Verder kan ook apneu en obesitas een oorzaak zijn.
Symptomen boezemfibrilleren
Als je last hebt van boezemfibrilleren zul je vooral merken dat het hartritme in de war is. De hartslag is niet regelmatig en daarnaast kan het hart gaan bonken Er kan ook een beklemmend gevoel ontstaan op de borst.. Verder kan het zijn dat je je duizelig gaat voelen, een vermoeid gevoel hebt en kortademig wordt. Ook transpireren kan voorkomen. Het is per persoon afhankelijk met welke symptomen je te maken krijgt.
Hoe wordt boezemfibrilleren vastgesteld?
Mocht het zou zijn dat je denkt last te hebben van boezemfibrilleren is het natuurlijk verstandig om zo snel mogelijk je huisarts te bezoeken. Er zijn in de praktijk een aantal onderzoeken worden gedaan of je krijgt een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Het kan zijn dat er slechts één onderzoek nodig is maar meerdere kan ook. Onderzoeken die je kunt verwachten zijn bijvoorbeeld het maken van een hartfilmpje, een holteronderzoek en een echo. Verder kunnen ze ook een test met je doen om te kijken hoe er wordt gereageerd op inspanning. Op basis daarvan is te zien of het hartritme afwijkt.