Hielspoor: Wat is het en hoe kan het behandeld worden?

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de onderkant van de hiel. Het wordt veroorzaakt door een overbelasting van de peesplaat die zich onder de voet bevindt. Deze overbelasting kan leiden tot een ontsteking en uiteindelijk tot de vorming van een hielspoor. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat hielspoor is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Hielspoor?

Hielspoor is een aandoening waarbij er een uitstulping ontstaat aan de onderkant van het hielbot. Deze uitstulping wordt veroorzaakt door een overbelasting van de peesplaat die zich onder de voet bevindt. De peesplaat is een dikke band van bindweefsel die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. Het heeft als functie om de voetboog te ondersteunen en de schokken op te vangen die ontstaan tijdens het lopen.

Wanneer de peesplaat overbelast raakt, kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan leiden tot de vorming van een hielspoor. Een hielspoor is een uitstulping van botweefsel aan de onderkant van het hielbot. Het kan variëren in grootte en kan soms wel 1 centimeter lang zijn.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt Hielspoor?

De meest voorkomende klacht bij hielspoor is pijn aan de onderkant van de hiel. Deze pijn kan variëren van mild tot zeer ernstig en kan soms uitstralen naar de rest van de voet. De pijn wordt meestal gevoeld bij het opstaan uit bed of na langdurig zitten. Ook kan de pijn verergeren bij langdurig staan of lopen.

Andere symptomen die kunnen optreden bij hielspoor zijn:

– Een branderig gevoel onder de voet
– Stijfheid in de voet
– Zwelling aan de onderkant van de hiel
– Pijn bij het buigen van de voet

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen met een hielspoor ook daadwerkelijk pijnklachten ervaart. Sommige mensen hebben een hielspoor zonder dat ze daar last van hebben.

Behandelmogelijkheden voor Hielspoor

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor hielspoor. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de klachten en de oorzaak van de hielspoor.

Rust en ijs

Een van de eerste stappen bij de behandeling van hielspoor is rust nemen. Dit betekent dat je de voet zoveel mogelijk moet ontlasten en vermijden dat je langdurig staat of loopt. Ook kan het helpen om de voet regelmatig te koelen met ijs om de ontsteking te verminderen.

Rekoefeningen

Rekoefeningen kunnen helpen om de spanning op de peesplaat te verminderen en de pijn te verlichten. Een veelgebruikte oefening is de kuitstretch. Ga met je handen tegen de muur staan en zet een voet naar achteren. Houd je achterste been gestrekt en je voorste knie gebogen. Duw je achterste hiel naar beneden om de kuitspier te rekken. Houd deze positie 30 seconden vast en herhaal dit 3 keer per dag.

Schoenadvies

Het dragen van de juiste schoenen kan ook helpen bij de behandeling van hielspoor. Kies voor schoenen met een goede demping en ondersteuning van de voetboog. Vermijd schoenen met hoge hakken of platte zolen.

Steunzolen

Als de klachten aanhouden, kan het dragen van steunzolen helpen om de druk op de peesplaat te verminderen. Steunzolen kunnen op maat gemaakt worden en zorgen voor een betere ondersteuning van de voetboog.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit van de voet. De fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen rondom de voet te versterken en te rekken.

Medicatie

In sommige gevallen kan medicatie voorgeschreven worden om de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld pijnstillers of ontstekingsremmers zijn.

Shockwave therapie

Als de klachten aanhouden en andere behandelingen niet helpen, kan er gekozen worden voor shockwave therapie. Bij deze behandeling worden er schokgolven door de huid heen gestuurd naar de hielspoor. Dit kan helpen om de ontsteking te verminderen en de genezing te bevorderen.

Conclusie

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de onderkant van de hiel. Het wordt veroorzaakt door een overbelasting van de peesplaat die zich onder de voet bevindt. De meest voorkomende klacht bij hielspoor is pijn aan de onderkant van de hiel. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor hielspoor, zoals rust, ijs, rekoefeningen, schoenadvies, steunzolen, fysiotherapie, medicatie en shockwave therapie. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de klachten en de oorzaak van de hielspoor. Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een arts of fysiotherapeut.