Impingement van de elleboog

Impingement van de elleboog is een aandoening waarbij er sprake is van beknelling van de zenuwen en bloedvaten in de elleboog. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en gevoelloosheid in de arm en hand. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Impingement van de elleboog precies is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Impingement van de elleboog?

Impingement van de elleboog wordt ook wel cubitaal tunnel syndroom genoemd. Het is een aandoening waarbij de nervus ulnaris, een zenuw die van de nek naar de hand loopt, bekneld raakt in de elleboog. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en gevoelloosheid in de arm en hand.

De nervus ulnaris loopt door een nauwe doorgang in de elleboog, genaamd de cubitaal tunnel. Wanneer deze doorgang vernauwd raakt, kan de zenuw bekneld raken en symptomen veroorzaken. Dit kan gebeuren door verschillende oorzaken, zoals herhaalde bewegingen van de elleboog, artritis, botsporen of een trauma aan de elleboog.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt Impingement van de elleboog?

De klachten en symptomen van Impingement van de elleboog kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Pijn in de elleboog, die kan uitstralen naar de onderarm en hand
– Gevoelloosheid of tintelingen in de pink en ringvinger
– Zwakte in de hand en vingers
– Moeite met het vasthouden van voorwerpen
– Verminderde gripkracht

De symptomen kunnen verergeren bij het buigen van de elleboog, bijvoorbeeld tijdens het slapen of het langdurig vasthouden van een telefoon of boek. In ernstige gevallen kan Impingement van de elleboog leiden tot spieratrofie en permanente zenuwschade.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor Impingement van de elleboog?

De behandeling van Impingement van de elleboog hangt af van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

– Rust en fysiotherapie: In milde gevallen kan rust en fysiotherapie helpen om de symptomen te verminderen. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren rondom de elleboog te versterken en de zenuw te ontlasten.

– Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.

– Spalk of brace: Een spalk of brace kan helpen om de elleboog in een neutrale positie te houden en de zenuw te ontlasten.

– Injecties: Een corticosteroïd injectie kan helpen om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten.

– Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de zenuw te bevrijden en de cubitaal tunnel te verbreden. Dit wordt een cubitaal tunnel release genoemd.

Het is belangrijk om Impingement van de elleboog tijdig te behandelen om permanente zenuwschade te voorkomen. Raadpleeg daarom altijd een arts als u last heeft van pijn, zwakte of gevoelloosheid in de arm en hand.

Conclusie

Impingement van de elleboog is een aandoening waarbij de nervus ulnaris bekneld raakt in de elleboog. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en gevoelloosheid in de arm en hand. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de aandoening. Mogelijke behandelingen zijn rust, fysiotherapie, medicatie, een spalk of brace, injecties en chirurgie. Het is belangrijk om Impingement van de elleboog tijdig te behandelen om permanente zenuwschade te voorkomen. Raadpleeg daarom altijd een arts als u last heeft van pijn, zwakte of gevoelloosheid in de arm en hand.