Ingezakte wervel: oorzaken, symptomen en behandeling

Een ingezakte wervel, ook wel bekend als wervelinzakking of wervelcompressiefractuur, is een aandoening waarbij een wervel in de rug inzakt of instort. Dit kan leiden tot pijn, verminderde mobiliteit en andere complicaties. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van een ingezakte wervel.

Oorzaken van een ingezakte wervel

Een ingezakte wervel kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is osteoporose, een aandoening waarbij de botten brozer en zwakker worden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op fracturen, waaronder wervelinzakkingen.

Andere oorzaken van een ingezakte wervel zijn onder meer:

– Trauma: een val of ongeluk kan leiden tot een wervelinzakking.
– Kanker: sommige vormen van kanker, zoals multiple myeloma, kunnen leiden tot een verhoogd risico op wervelinzakkingen.
– Infectie: een infectie in de wervelkolom kan leiden tot een wervelinzakking.
– Langdurig gebruik van corticosteroïden: deze medicijnen kunnen de botdichtheid verminderen en het risico op wervelinzakkingen verhogen.

Symptomen van een ingezakte wervel

De symptomen van een ingezakte wervel kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige mensen hebben mogelijk geen symptomen, terwijl anderen ernstige pijn en beperkte mobiliteit kunnen ervaren.

Enkele veelvoorkomende symptomen van een ingezakte wervel zijn:

– Rugpijn: dit kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren bij beweging.
– Verminderde mobiliteit: een ingezakte wervel kan leiden tot stijfheid en beperkte beweging in de rug.
– Veranderingen in houding: sommige mensen met een ingezakte wervel kunnen een gebogen of afgeplatte rug ontwikkelen.
– Vermoeidheid: de pijn en beperkte mobiliteit kunnen leiden tot vermoeidheid en een verminderde kwaliteit van leven.

In sommige gevallen kan een ingezakte wervel ook leiden tot neurologische symptomen, zoals gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen of benen. Dit kan wijzen op een ernstiger probleem en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Diagnose en behandeling van een ingezakte wervel

Als u vermoedt dat u een ingezakte wervel heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Uw arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en beeldvormende tests bestellen, zoals een röntgenfoto, CT-scan of MRI, om de diagnose te bevestigen.

De behandeling van een ingezakte wervel hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

– Pijnmedicatie: uw arts kan pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten.
– Rust en fysiotherapie: in sommige gevallen kan rust en fysiotherapie helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.
– Braces of korsetten: sommige mensen met een ingezakte wervel kunnen baat hebben bij het dragen van een brace of korset om de rug te ondersteunen en de pijn te verminderen.
– Vertebroplastiek of kyfoplastiek: deze procedures worden uitgevoerd om de wervel te stabiliseren en de pijn te verminderen. Bij vertebroplastiek wordt een cementachtige substantie in de wervel geïnjecteerd, terwijl bij kyfoplastiek een ballon wordt opgeblazen om de wervelruimte te vergroten voordat de cementachtige substantie wordt geïnjecteerd.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de wervel te stabiliseren en de pijn te verminderen. Uw arts zal de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie bespreken.

Preventie van een ingezakte wervel

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een ingezakte wervel te voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Enkele tips voor het voorkomen van een ingezakte wervel zijn:

– Zorg voor voldoende calcium en vitamine D in uw dieet om de botdichtheid te behouden.
– Oefen regelmatig om de spieren en botten te versterken.
– Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik, omdat deze gewoonten de botdichtheid kunnen verminderen.
– Praat met uw arts over het gebruik van medicijnen die de botdichtheid kunnen verbeteren, zoals bisfosfonaten.

Conclusie

Een ingezakte wervel kan leiden tot pijn, verminderde mobiliteit en andere complicaties. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken als u vermoedt dat u een ingezakte wervel heeft. De behandeling hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening, maar kan pijnmedicatie, rust, fysiotherapie, braces of korsetten, vertebroplastiek of kyfoplastiek en in sommige gevallen een operatie omvatten. Door gezonde gewoonten aan te nemen en regelmatig te oefenen, kunt u het risico op een ingezakte wervel verminderen.