Koortsblaas

Koortsblaasjes zijn kleine, waterige blaasjes en komen voor bij kinderen en volwassenen. Een koortsblaas is een virale infectie die de bloedvaten in de huid aantast. Het veroorzaakt blaasjes en zweren op de lippen, de tong, de wangen, de kin of de vingertoppen. Meestal komen ze voor op de lippen of rond de mond. Koortsblaasjes zijn meestal onschuldig, maar ze kunnen pijnlijk zijn en in ernstige gevallen kunnen ze leiden tot koorts.

Het herpes simplex virus

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus, uit dezelfde familie dat waterpokken veroorzaakt. De blaasjes kunnen ook door andere virussen veroorzaakt worden. Sommige mensen krijgen koortsblaasjes na een verkoudheid of griep. Anderen kunnen ze krijgen na een zonnesteek. Het is niet bekend waarom sommige mensen koortsblaasjes krijgen en anderen niet.

Hoe kan je koortsblaasjes krijgen?

Het virus kan zich verspreiden door direct contact met de blaasjes, via speeksel, of via andere lichaamsvloeistoffen. Het kan ook verspreid worden door het aanraken van voorwerpen waarop het virus zich bevindt, zoals deurknoppen of telefoonhoesjes. Het virus kan ook verspreid worden door kusjes.

Wanneer gaan koortsblaasjes weg?

Het duurt ongeveer twee tot drie weken voordat de blaasjes genezen. In sommige gevallen kunnen de blaasjes wekenlang aanhouden.

De behandeling van koortsblaasjes

Er is geen medicatie beschikbaar om het virus te genezen, maar gelukkig zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten. Paracetamol of ibuprofen kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van pijn en koorts. Antivirale crèmes kunnen ook helpen bij het verminderen van de ernst van de blaasjes. Het is belangrijk om de blaasjes schoon te houden om verdere infecties te voorkomen. Was je handen regelmatig met zeep en water en vermijd het aanraken van de blaasjes. Leg een koud kompres op de blaasjes om de pijn en de zwelling te verminderen. Vermijd ook het gebruik van make-up of cosmetica totdat de blaasjes volledig zijn genezen.

Voorkom dat de blaasjes openbarsten

Om koortsblaasjes te behandelen, is het belangrijk om te voorkomen dat ze openbarsten. Dit kan door ze niet aan te raken of door er niet aan te krabben. Als een blaasje toch openbarst, is het belangrijk om het gebied schoon te houden. Gebruik een milde zeep en warm water om de open plek schoon te maken. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn voordat je het gebied aanraakt.

Gebruik een koud kompres

Een koud kompres kan ook helpen bij het verminderen van de pijn en de zwelling van de koortsblaasjes. Leg het kompres gedurende 10 tot 15 minuten op de aangetaste plek. Herhaal dit zo vaak als dit nodig is.

Make-up en cosmetica vermijden

Make-up en cosmetica kunnen irritatie en infectie veroorzaken, dus het is belangrijk om ze te vermijden totdat de blaasjes volledig zijn genezen. Als je ze toch moet gebruiken, was dan je gezicht grondig voordat je ze aanbrengt. Gebruik een schone, droge kwast of applicator om cosmetica aan te brengen. Vermijd het gebruik van vuile make-up of cosmetica.

Verlaag je stressniveau

Tracht ook je stressniveau te verlagen, want stress kan ertoe leiden dat je huid meer talg produceert en dat je huid uitdroogt, wat beide prikkelingen van de huid kunnen veroorzaken. Neem regelmatig rustpauzes tijdens het werken, en probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen om je stressniveau te verlagen.

Behandeling van koortsblaasjes in het kort

Hier volgen enkele tips om koortsblaasjes te voorkomen en ze te behandelen.

  • Was de aangedane huid met zeep en warm water.
  • Dek de koortsblaas met een gaasje of een pleister om infectie te voorkomen.
  • Vul een warm bad met een half kopje natriumbicarbonaat en doe je voeten of je handen in het water gedurende 10 à 15 minuten.
  • Gebruik een zinkzalf of crème op de aangedane huid.
  • Neem een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen voor de pijn.
  • Drink voldoende vloeistoffen, vooral water, om je huid hydraterend te houden.

Raadpleeg een arts als je problemen hebt met het drinken van vloeistoffen of als je koortsblaasjes niet binnen een paar dagen beginnen te helen. Ook kan je hiervoor een dermatoloog raadplegen.