Lage bloedsuikers bij baby’s

Lage bloedsuikers bij baby’s, ook wel neonatale hypoglykemie genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel van een pasgeboren baby te laag is. Dit kan leiden tot verschillende klachten en symptomen en moet daarom snel worden behandeld.

Oorzaken van lage bloedsuikers bij baby’s

Er zijn verschillende oorzaken van lage bloedsuikers bij baby’s. Een van de meest voorkomende oorzaken is een te lage bloedsuikerspiegel bij de moeder tijdens de zwangerschap. Dit kan leiden tot een te hoge insulineproductie bij de baby, waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Een andere oorzaak kan zijn dat de baby te weinig voeding binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de baby te vroeg geboren is en nog niet in staat is om zelfstandig te drinken. Ook kan het voorkomen dat de baby te weinig voeding binnenkrijgt doordat de moeder te weinig melk produceert of doordat er problemen zijn met het geven van borstvoeding.

Daarnaast kan lage bloedsuikers bij baby’s ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen die de moeder tijdens de zwangerschap heeft gebruikt, of door een aangeboren afwijking van de alvleesklier.

Symptomen van lage bloedsuikers bij baby’s

De symptomen van lage bloedsuikers bij baby’s kunnen variëren van mild tot ernstig. Een baby met een lage bloedsuikerspiegel kan bijvoorbeeld prikkelbaar zijn, veel huilen en moeite hebben met drinken. Ook kan de baby bleek zien en trillen.

In ernstige gevallen kan lage bloedsuikers bij baby’s leiden tot stuipen, ademhalingsproblemen en zelfs coma. Het is daarom belangrijk om bij de eerste tekenen van lage bloedsuikers direct medische hulp in te schakelen.

Behandeling van lage bloedsuikers bij baby’s

De behandeling van lage bloedsuikers bij baby’s hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan het voldoende zijn om de baby vaker te voeden en ervoor te zorgen dat de baby voldoende voeding binnenkrijgt.

In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de baby op te nemen in het ziekenhuis en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren met behulp van infuusvoeding of medicijnen. Ook kan het nodig zijn om de baby tijdelijk sondevoeding te geven.

Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van de lage bloedsuikers aan te pakken. Als de oorzaak bijvoorbeeld ligt in een te lage bloedsuikerspiegel bij de moeder tijdens de zwangerschap, kan het nodig zijn om de moeder te behandelen.

Preventie van lage bloedsuikers bij baby’s

Het is niet altijd mogelijk om lage bloedsuikers bij baby’s te voorkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die kunnen helpen om het risico te verkleinen. Zo is het belangrijk om tijdens de zwangerschap regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren en indien nodig te behandelen.

Ook is het belangrijk om de baby direct na de geboorte regelmatig te voeden en ervoor te zorgen dat de baby voldoende voeding binnenkrijgt. Als de baby niet in staat is om zelfstandig te drinken, kan het nodig zijn om de baby tijdelijk sondevoeding te geven.

Daarnaast is het belangrijk om eventuele medicijnen die de moeder tijdens de zwangerschap gebruikt, te bespreken met de arts. Sommige medicijnen kunnen namelijk leiden tot lage bloedsuikers bij de baby.

Conclusie

Lage bloedsuikers bij baby’s is een aandoening die verschillende oorzaken kan hebben en verschillende klachten en symptomen kan veroorzaken. Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van lage bloedsuikers direct medische hulp in te schakelen en de oorzaak van de aandoening aan te pakken. Door tijdens de zwangerschap regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren en de baby direct na de geboorte regelmatig te voeden, kan het risico op lage bloedsuikers bij baby’s worden verkleind.