Liesbreuk: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Een liesbreuk is een veelvoorkomende aandoening waarbij een deel van de darmen door een zwakke plek in de buikwand naar buiten komt. Dit kan leiden tot pijn en ongemak in de liesstreek en kan in sommige gevallen ernstige complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we wat een liesbreuk is, welke symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat wanneer een deel van de darmen door een zwakke plek in de buikwand naar buiten komt. Dit kan gebeuren in de liesstreek, maar ook hoger in de buik. Een liesbreuk wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder aangeboren zwakke plekken in de buikwand, overgewicht, zwaar tillen en chronische hoest.

Een liesbreuk kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige mensen hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen last hebben van pijn en ongemak in de liesstreek. In sommige gevallen kan een liesbreuk leiden tot ernstige complicaties, zoals een afgeknelde darm of een darminfarct.

Welke symptomen veroorzaakt een liesbreuk?

De symptomen van een liesbreuk kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn:

– Een zwelling of bult in de liesstreek die groter wordt bij hoesten of persen
– Pijn of ongemak in de liesstreek, vooral bij hoesten, persen of tillen
– Een zwaar gevoel in de liesstreek
– Misselijkheid en braken (in geval van een afgeknelde darm)

Als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Een liesbreuk kan namelijk leiden tot ernstige complicaties als deze niet op tijd wordt behandeld.

Hoe wordt een liesbreuk behandeld?

De behandeling van een liesbreuk hangt af van de ernst van de aandoening en de symptomen die u ervaart. In sommige gevallen kan een liesbreuk vanzelf genezen, maar in de meeste gevallen is een operatie nodig om de aandoening te behandelen.

Er zijn verschillende soorten operaties die kunnen worden uitgevoerd om een liesbreuk te behandelen. De meest voorkomende operatie is een hernia-operatie, waarbij de uitstulping van de darmen wordt teruggeduwd en de zwakke plek in de buikwand wordt versterkt met een kunststof matje. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd onder algehele verdoving en duurt ongeveer een uur.

Na de operatie moet u een aantal weken rust houden en mag u niet tillen of persen. Uw arts zal u ook pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten en u adviseren over het gebruik van een ondersteunende band om de buikwand te ondersteunen tijdens het herstelproces.

Conclusie

Een liesbreuk is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot pijn en ongemak in de liesstreek. Als u een van de symptomen van een liesbreuk ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. De behandeling van een liesbreuk hangt af van de ernst van de aandoening en de symptomen die u ervaart, maar in de meeste gevallen is een operatie nodig om de aandoening te behandelen. Na de operatie moet u een aantal weken rust houden en mag u niet tillen of persen. Uw arts zal u ook pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten en u adviseren over het gebruik van een ondersteunende band om de buikwand te ondersteunen tijdens het herstelproces.