Maagbreuk

Een maagbreuk is een gaatje in de maagwand. Dit kan optreden wanneer de maagwand wordt beschadigd door bijvoorbeeld overmatig gebruik van alcohol, of een verhoogde maagzuurproductie, of bijvoorbeeld ook door stress. Een maagbreuk treedt op wanneer de maagwand scheurt. Dit kan pijn en problemen met de spijsvertering veroorzaken. Maagbreuken kunnen ernstige complicaties veroorzaken. Wanneer er tekenen en symptomen optreden, is het belangrijk om snel medische hulp in te schakelen.

Gastroduodenale ulcera

Een maagbreuk, ook wel gastroduodenale ulcera genoemd, is een aandoening waarbij er een open wonde ontstaat in de maag- of de twaalfvingerige darmwand. Dit kan pijnlijk zijn en leiden tot bloedingen en perforaties.

Symptomen van een maagbreuk

Symptomen van een maagbreuk kunnen onder andere braken met bloed, buikpijn en een verminderde eetlust zijn. Soms is er ook sprake van bloedarmoede.

De oorzaken van een maagbreuk

Maagbreuken kunnen optreden als gevolg van een verhoogde maagzuurproductie of -secretie. Deze aandoening kan leiden tot ernstige pijn, misselijkheid en braken. Een maagbreuk kan echter ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder stress, infecties, medicijnen, erfelijke aandoeningen, stoornissen in de spijsvertering, een trauma (bijvoorbeeld een auto ongeluk) en verkeerd eten of drinken. Soms is er ook geen exacte oorzaak te vinden. Een maagbreuk kan ook komen door een sterke, acute kracht op de maag. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je hard voorovergebogen bent en dan ineens weer recht omhoog komt, of als je hard stuitert op een ondergrond. Het kan ook gebeuren door een harde klap op je maag.

De behandeling van een maagbreuk

De behandeling van een maagbreuk bestaat meestal uit het voorschrijven van medicijnen, waaronder antisecretoire medicijnen en protonpompremmers. Soms is er een operatieve ingreep nodig. Ook is het belangrijk om gezond te eten en te drinken en stress te vermijden. De behandeling van een maagbreuk kan dus zowel chirurgisch als medicamenteus zijn, of soms ook een combinatie van allebei. Een chirurgische behandeling kan een laparoscopie of een open operatie betekenen. Bij een laparoscopie worden kleine incisies in de buik gemaakt waardoor de chirurg toegang heeft tot de maag. Een open operatie is een grotere ingreep waarbij de chirurg de maag via een snee in de buikwand bereikt. Een medicamenteuze behandeling bestaat uit het gebruik van antibiotica, maagzuurremmers en pijnstillers. Soms worden maagzuurremmers ook voorgeschreven om de maagzweer te behandelen.

Is een maagbreuk gevaarlijk?

Een maagbreuk is een aandoening waarbij er scheuren in de maagwand ontstaan. Deze scheuren kunnen pijnlijk zijn en leiden tot bloedingen. Soms kunnen maagbreuken ook complicaties zoals peritonitis veroorzaken. Peritonitis is een ontsteking van het buikvlies en kan ernstige gevolgen hebben. Maagbreuken zijn dus zeker gevaarlijk, omdat ze ernstige complicaties kunnen veroorzaken, zoals bloedingen en infecties. Wanneer er tekenen en symptomen van een maagbreuk optreden, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

Ernstige complicaties van een maagbreuk

Maagbreuken kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals bloedingen en infecties. Wanneer er tekenen en symptomen van een maagbreuk optreden, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Bloedingen kunnen namelijk leiden tot een shock, waarbij het lichaam niet meer voldoende bloed krijgt om de organen te voeden. Dit kan levensbedreigend zijn. Infecties kunnen optreden wanneer bacteriën vanuit de maag in het bloed terechtkomen. Dit kan leiden tot sepsis, een ernstige bloedinfectie. Maagbreuken kunnen ook leiden tot peritonitis, een ontsteking van het buikvlies. Dit kan ernstige pijn en andere symptomen veroorzaken. Wanneer een maagbreuk niet wordt behandeld, kan er ook sprake zijn van een darmobstructie. Dit betekent dat de darmen niet meer goed kunnen functioneren en dat er een verstopping optreedt. Dit kan leiden tot ernstige pijn en problemen met de spijsvertering.