Mallet vinger: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Mallet vinger is een aandoening waarbij de strekpees van de vinger is beschadigd. Dit kan gebeuren door een directe klap op de top van de vinger of door een plotselinge beweging waarbij de vinger naar beneden wordt gebogen. Bij Mallet vinger kan de vinger niet meer volledig worden gestrekt en blijft het topje van de vinger naar beneden hangen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandeling van Mallet vinger.

Symptomen van Mallet vinger

Het belangrijkste symptoom van Mallet vinger is dat het topje van de vinger naar beneden hangt en niet meer kan worden gestrekt. Dit kan gepaard gaan met pijn en zwelling. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een bloeduitstorting onder de nagel.

Oorzaken van Mallet vinger

Mallet vinger kan worden veroorzaakt door een directe klap op de top van de vinger of door een plotselinge beweging waarbij de vinger naar beneden wordt gebogen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het sporten, bij het klussen of bij een val. Mallet vinger komt het meest voor bij volwassenen, maar kan ook bij kinderen voorkomen.

Behandeling van Mallet vinger

De behandeling van Mallet vinger hangt af van de ernst van de aandoening. Bij een lichte vorm van Mallet vinger kan rust en het dragen van een spalk voldoende zijn om de pees te laten genezen. Bij een ernstigere vorm kan een operatie nodig zijn om de pees te herstellen.

Rust en spalk

Bij een lichte vorm van Mallet vinger kan rust en het dragen van een spalk voldoende zijn om de pees te laten genezen. De spalk zorgt ervoor dat het topje van de vinger in gestrekte positie blijft, zodat de pees kan herstellen. Het is belangrijk om de spalk dag en nacht te dragen en deze niet te verwijderen, omdat dit het genezingsproces kan vertragen.

Operatie

Bij een ernstigere vorm van Mallet vinger kan een operatie nodig zijn om de pees te herstellen. Tijdens de operatie wordt de pees weer aan het bot vastgezet met behulp van een pin of schroef. Na de operatie moet de vinger nog enige tijd in een spalk worden gedragen om te zorgen dat de pees goed kan genezen.

Complicaties

Als Mallet vinger niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot blijvende schade aan de pees en het gewricht. Dit kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van de vinger en chronische pijnklachten.

Preventie

Mallet vinger kan worden voorkomen door het dragen van beschermende handschoenen tijdens het sporten of bij het klussen. Ook is het belangrijk om bij een val de handen op te vangen met de handpalmen naar boven, om te voorkomen dat de vingers naar beneden worden gebogen.

Conclusie

Mallet vinger is een aandoening waarbij de strekpees van de vinger is beschadigd. Het belangrijkste symptoom is dat het topje van de vinger naar beneden hangt en niet meer kan worden gestrekt. De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en kan bestaan uit rust en het dragen van een spalk of een operatie. Het is belangrijk om Mallet vinger op tijd te behandelen om blijvende schade te voorkomen. Door het dragen van beschermende handschoenen en het opvangen van een val met de handpalmen naar boven, kan Mallet vinger worden voorkomen.