Marsfractuur: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Een Marsfractuur is een breuk in het middenvoetsbeentje van de grote teen. Het is een veelvoorkomende blessure bij sporters, vooral bij diegenen die veel springen en rennen, zoals basketballers en volleyballers. Maar ook mensen die veel wandelen of hardlopen kunnen een Marsfractuur oplopen.

Symptomen van een Marsfractuur

De symptomen van een Marsfractuur zijn onder andere pijn, zwelling en blauwe plekken rond de basis van de grote teen. De pijn kan verergeren bij het lopen of bij het buigen van de teen. Soms kan er ook een knappend of krakend geluid te horen zijn op het moment van de breuk.

Hoe wordt een Marsfractuur behandeld?

Als je denkt dat je een Marsfractuur hebt opgelopen, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. De behandeling van een Marsfractuur hangt af van de ernst van de breuk. In sommige gevallen kan een Marsfractuur worden behandeld met rust, ijs en pijnstillers. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de breuk te herstellen.

Rust, ijs en pijnstillers

Als de breuk niet ernstig is, kan de arts aanbevelen om de voet te ontlasten en rust te nemen. Dit betekent dat je niet op de voet mag staan en dat je krukken moet gebruiken om te lopen. Daarnaast kan het helpen om de voet te koelen met ijs en pijnstillers te nemen om de pijn te verlichten.

Operatie

Als de breuk ernstiger is, kan een operatie nodig zijn om de breuk te herstellen. Tijdens de operatie zal de arts de gebroken delen van het bot weer op hun plaats zetten en vastzetten met pinnen, schroeven of platen. Na de operatie moet je een tijdje rusten en revalideren voordat je weer kunt sporten of lopen.

Preventie van een Marsfractuur

Er zijn verschillende manieren om een Marsfractuur te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips:

– Draag goed passende schoenen die voldoende steun bieden aan de voet en de enkel.
– Zorg voor een goede warming-up voordat je gaat sporten.
– Bouw de intensiteit van je training geleidelijk op.
– Vermijd activiteiten die veel druk uitoefenen op de voet, zoals springen en hardlopen op harde ondergronden.
– Zorg voor een gezond dieet en voldoende calcium en vitamine D om de botten sterk te houden.

Conclusie

Een Marsfractuur is een veelvoorkomende blessure bij sporters en mensen die veel lopen. De symptomen zijn pijn, zwelling en blauwe plekken rond de basis van de grote teen. De behandeling hangt af van de ernst van de breuk en kan bestaan uit rust, ijs en pijnstillers of een operatie. Het is belangrijk om een Marsfractuur zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van goede schoenen en het vermijden van activiteiten die veel druk uitoefenen op de voet, kun je een Marsfractuur voorkomen.