Melanoom: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen in de huid, ook wel melanocyten genoemd. Het is een agressieve vorm van kanker die snel kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Het is daarom belangrijk om melanoom in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen.

Symptomen van melanoom

Melanoom begint meestal als een nieuwe moedervlek of een verandering in een bestaande moedervlek. Het kan ook beginnen als een donkere vlek op de huid die niet lijkt op een moedervlek. Het is belangrijk om op de volgende symptomen te letten:

– Een verandering in grootte, vorm of kleur van een moedervlek
– Een nieuwe moedervlek die snel groeit
– Een moedervlek die jeukt, bloedt of pijnlijk is
– Een donkere vlek op de huid die niet lijkt op een moedervlek

Als je een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Diagnose van melanoom

Als de huisarts vermoedt dat je melanoom hebt, zal hij of zij je doorverwijzen naar een dermatoloog. De dermatoloog zal de moedervlek of vlek op de huid onderzoeken en eventueel een biopsie uitvoeren. Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen en onderzocht onder de microscoop. Als uit de biopsie blijkt dat je melanoom hebt, zal de dermatoloog je doorverwijzen naar een specialist in de behandeling van kanker.

Behandeling van melanoom

De behandeling van melanoom hangt af van het stadium van de kanker. In een vroeg stadium kan melanoom vaak worden behandeld door de moedervlek of het aangetaste weefsel chirurgisch te verwijderen. Als de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, kan een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie nodig zijn.

Een nieuwe behandeling voor melanoom is immunotherapie. Bij immunotherapie wordt het immuunsysteem van het lichaam gestimuleerd om de kankercellen aan te vallen. Deze behandeling kan worden gebruikt bij patiënten met gevorderde melanoom die niet reageren op andere behandelingen.

Preventie van melanoom

De beste manier om melanoom te voorkomen is door de huid te beschermen tegen de zon. Dit kan door het dragen van beschermende kleding, het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en het vermijden van de zon op het heetst van de dag. Het is ook belangrijk om regelmatig de huid te controleren op veranderingen en verdachte moedervlekken.

Conclusie

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die snel kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Het is belangrijk om melanoom in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Als je een verandering in een moedervlek opmerkt of een donkere vlek op de huid die niet lijkt op een moedervlek, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Door de huid te beschermen tegen de zon en regelmatig de huid te controleren op veranderingen, kun je melanoom voorkomen.