Multipel myeloom (ziekte van Kahler)

Multipel myeloom, ook wel bekend als de ziekte van Kahler, is een vorm van kanker die ontstaat in de plasmacellen van het beenmerg. Plasmacellen zijn een type witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van antilichamen die ons lichaam beschermen tegen infecties. Bij multipel myeloom groeien deze plasmacellen ongecontroleerd en produceren ze abnormale antilichamen, waardoor het beenmerg wordt aangetast en er verschillende symptomen kunnen optreden.

Symptomen van multipel myeloom

De symptomen van multipel myeloom kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de mate van beenmergbeschadiging en de hoeveelheid abnormale plasmacellen in het bloed. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Vermoeidheid en zwakte
– Botpijn en botbreuken
– Bloedarmoede
– Infecties
– Nierproblemen
– Verhoogde bloedstolling
– Gewichtsverlies
– Verlies van eetlust
– Misselijkheid en braken
– Verhoogde dorst en urineren

Het is belangrijk om te weten dat sommige mensen met multipel myeloom geen symptomen hebben en dat de ziekte soms bij toeval wordt ontdekt tijdens een routine bloedonderzoek.

Diagnose van multipel myeloom

De diagnose van multipel myeloom begint meestal met een bloedonderzoek om de hoeveelheid abnormale plasmacellen en antilichamen in het bloed te meten. Als er vermoedens zijn van multipel myeloom, zal er een beenmergbiopsie worden uitgevoerd om de hoeveelheid abnormale plasmacellen in het beenmerg te meten en om te bepalen of er sprake is van beenmergbeschadiging.

Daarnaast kunnen er ook andere onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een röntgenfoto of een MRI-scan, om te kijken of er sprake is van botbeschadiging.

Behandeling van multipel myeloom

De behandeling van multipel myeloom is afhankelijk van de mate van beenmergbeschadiging en de hoeveelheid abnormale plasmacellen in het bloed. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

– Chemotherapie: dit is een behandeling met medicijnen die de groei van kankercellen remmen.
– Stamceltransplantatie: dit is een behandeling waarbij gezonde stamcellen worden verzameld uit het bloed of beenmerg van de patiënt en vervolgens worden teruggeplaatst na een hoge dosis chemotherapie.
– Radiotherapie: dit is een behandeling waarbij hoge doses straling worden gebruikt om kankercellen te doden.
– Immunotherapie: dit is een behandeling waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt gestimuleerd om kankercellen te doden.

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van multipel myeloom vaak een combinatie is van verschillende behandelingen en dat de behandeling kan variëren van persoon tot persoon.

Leven met multipel myeloom

Leven met multipel myeloom kan een uitdaging zijn, zowel fysiek als emotioneel. Het is belangrijk om een goede relatie te hebben met uw arts en om regelmatig te worden gecontroleerd om de voortgang van de ziekte te monitoren.

Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, zoals regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende rust nemen. Het kan ook nuttig zijn om steun te zoeken bij familie, vrienden of een supportgroep.

Conclusie

Multipel myeloom is een ernstige vorm van kanker die ontstaat in de plasmacellen van het beenmerg. De ziekte kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, botpijn en infecties. De behandeling van multipel myeloom is afhankelijk van de mate van beenmergbeschadiging en de hoeveelheid abnormale plasmacellen in het bloed en kan bestaan uit chemotherapie, stamceltransplantatie, radiotherapie en immunotherapie. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig te worden gecontroleerd om de voortgang van de ziekte te monitoren.