Nierstenen

Nierstenen zijn kleine, harde steentjes die zich in de nieren kunnen vormen doordat zouten en mineralen niet goed opgelost worden in je lichaam, waardoor ze samenklonteren tot kristallen. Soms worden ze uitgescheiden via de urine, maar soms blijven ze in de nieren achter en veroorzaken ze dan een helse pijn.

Soorten nierstenen

Er bestaan verschillende soorten nierstenen. De meeste nierstenen zijn calciumoxalaatstenen. Calcium is een mineraal die vaak in voedsel en in het lichaam voorkomt. Oxalaat is een stof die in bepaalde planten voorkomt en die het lichaam via de voeding binnenkrijgt. Het lichaam maakt ook oxalaat aan. Soms is er een onbalans tussen de hoeveelheid calcium en oxalaat in het lichaam. Wanneer er te weinig calcium is in verhouding tot oxalaat, dan kan dit leiden tot de vorming van calciumoxalaatstenen. Deze stenen kunnen in beide nieren voorkomen, maar komen vaker voor in één nier.

Enkele feiten van nierstenen

Nierstenen kunnen pijn veroorzaken als ze in de nieren blijven, of als ze in de urineleider terechtkomen. Soms worden ze door het lichaam uitgescheiden via de urine zonder dat er klachten zijn. Mannen krijgen vaker nierstenen dan vrouwen. Ook zijn er bepaalde aandoeningen en medicijnen die het risico op nierstenen verhogen. Het is belangrijk om voldoende te drinken om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht in het lichaam aanwezig is. Dit helpt om de nierstenen uit te scheiden via de urine. Wanneer de stenen te groot zijn, kan het nodig zijn om ze operatief te verwijderen. Soms is het ook nodig om medicijnen te gebruiken om de pijn te verminderen.

Wanneer moeten nierstenen operatief verwijderd worden?

Nierstenen zijn kleine, harde mineralen die zich in de nieren vormen. Ze kunnen pijn veroorzaken wanneer ze zich ophopen in de nieren. Nierstenen kunnen ook problemen veroorzaken wanneer ze in de urinebuis terechtkomen en blijven steken. Gelukkig kunnen nierstenen meestal veilig worden uitgescheiden via de urine. Wanneer de stenen te groot zijn, kan het nodig zijn om ze operatief te verwijderen. Soms is het ook nodig om medicijnen te gebruiken om de pijn te verminderen.

Zijn nierstenen gevaarlijk?

Nierstenen kunnen pijnlijk zijn en een aantal complicaties veroorzaken, maar in het algemeen zijn ze niet gevaarlijk. Sommige mensen kunnen echter een ernstige aandoening ontwikkelen, zoals nierfalen, als gevolg van nierstenen. In sommige gevallen kunnen nierstenen ook bloedingen, infecties of andere problemen veroorzaken. Als je nierstenen hebt, moet je jouw arts raadplegen om de beste behandeling voor jou te bepalen.

Hoeveel water moet je drinken om nierstenen natuurlijk te verwijderen?

Er is geen vast antwoord op deze vraag, omdat het hoeveelheid water die iemand moet drinken om nierstenen te verwijderen, kan verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen nierstenen verwijderen door gewoon 2 liter water per dag te drinken, terwijl anderen meer dan 3 liter per dag moeten drinken. Het is belangrijk om je lichaam voldoende vocht te geven om optimaal te kunnen functioneren, dus drink in ieder geval 2 liter water per dag, ongeacht of je nierstenen hebt of niet. Als je eenmaal nierstenen hebt, is het echter aan te raden om meer water te drinken dan je gewoon bent, om de kans op herhaling te verkleinen. Bij nierstenen kan je 3 tot 5 liter water moeten drinken. Water is een natuurlijke remedie voor nierstenen. Het helpt de nieren om afvalstoffen uit het bloed te filteren, en als je voldoende water drinkt, zullen de nieren minder werk hebben en zijn ze minder vatbaar voor infecties of ontstekingen. Water zorgt ook voor een goede spijsvertering, waardoor het risico op constipatie, een veel voorkomende oorzaak van nierstenen, wordt verminderd.