Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie is een aandoening waarbij de bloeddruk plotseling daalt wanneer iemand vanuit een liggende of zittende positie opstaat. Dit kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen en andere symptomen. Het is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij oudere mensen en mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Symptomen van orthostatische hypotensie

De symptomen van orthostatische hypotensie zijn onder andere duizeligheid, licht in het hoofd voelen, flauwvallen, wazig zien, zwakte en vermoeidheid. Deze symptomen treden meestal op binnen enkele seconden tot enkele minuten na het opstaan. Sommige mensen kunnen ook last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen.

De symptomen van orthostatische hypotensie kunnen variëren van mild tot ernstig. Bij sommige mensen zijn de symptomen zo mild dat ze nauwelijks merkbaar zijn, terwijl bij anderen de symptomen zo ernstig zijn dat ze dagelijkse activiteiten belemmeren.

Oorzaken van orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

– Medicijnen: sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagende medicijnen, kunnen de bloeddruk te veel verlagen en orthostatische hypotensie veroorzaken.
– Dehydratie: uitdroging kan leiden tot een lage bloeddruk en orthostatische hypotensie.
– Diabetes: mensen met diabetes hebben vaak een verhoogd risico op orthostatische hypotensie.
– Zenuwstelselaandoeningen: aandoeningen zoals Parkinson en multiple sclerose kunnen de zenuwen aantasten die de bloeddruk reguleren en orthostatische hypotensie veroorzaken.
– Hartproblemen: sommige hartaandoeningen kunnen leiden tot orthostatische hypotensie.

Diagnose van orthostatische hypotensie

De diagnose van orthostatische hypotensie wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. De arts zal de bloeddruk meten terwijl de patiënt ligt, zit en staat om te zien of er sprake is van een daling van de bloeddruk bij het opstaan.

Soms kan de arts aanvullende tests uitvoeren, zoals een kanteltafeltest. Bij deze test wordt de patiënt op een tafel gelegd die langzaam omhoog wordt gekanteld terwijl de bloeddruk en hartslag worden gemeten. Dit kan helpen om de oorzaak van de orthostatische hypotensie te achterhalen.

Behandeling van orthostatische hypotensie

De behandeling van orthostatische hypotensie hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan het aanpassen van medicijnen of het verhogen van de inname van zout en vocht helpen om de bloeddruk te verhogen en de symptomen te verminderen.

Andere behandelingen kunnen zijn:

– Het dragen van compressiekousen om de bloedstroom naar de benen te verbeteren.
– Het vermijden van snelle veranderingen in houding, zoals snel opstaan uit bed of een stoel.
– Het doen van oefeningen om de spieren in de benen te versterken, wat kan helpen om de bloedstroom te verbeteren.
– Het gebruik van medicijnen die de bloeddruk verhogen, zoals fludrocortison of midodrine.

In sommige gevallen kan orthostatische hypotensie niet volledig worden genezen, maar kan het worden beheerst met de juiste behandeling en levensstijlaanpassingen.

Conclusie

Orthostatische hypotensie is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen en andere symptomen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder medicijnen, dehydratie, diabetes, zenuwstelselaandoeningen en hartproblemen.

De diagnose van orthostatische hypotensie wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. De behandeling hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening en kan bestaan uit het aanpassen van medicijnen, het verhogen van de inname van zout en vocht, het dragen van compressiekousen, het vermijden van snelle veranderingen in houding en het gebruik van medicijnen die de bloeddruk verhogen.

Hoewel orthostatische hypotensie niet volledig kan worden genezen, kan het worden beheerst met de juiste behandeling en levensstijlaanpassingen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u symptomen van orthostatische hypotensie ervaart, omdat het een teken kan zijn van een onderliggende medische aandoening.