Progressieve myopie (bijziendheid)

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij iemand in de verte slecht kan zien. Bij progressieve myopie wordt deze bijziendheid steeds erger naarmate iemand ouder wordt. Dit kan leiden tot ernstige visuele beperkingen en zelfs blindheid. In dit artikel bespreken we wat progressieve myopie is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is progressieve myopie?

Progressieve myopie is een vorm van bijziendheid waarbij de oogbol langer wordt naarmate iemand ouder wordt. Dit zorgt ervoor dat het beeld dat op het netvlies valt, onscherp wordt. Bijziendheid wordt veroorzaakt doordat het hoornvlies te sterk gebogen is of doordat de oogbol te lang is. Bij progressieve myopie wordt de oogbol dus steeds langer, waardoor de bijziendheid steeds erger wordt.

Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen en kan leiden tot ernstige visuele beperkingen op latere leeftijd. Het is daarom belangrijk om progressieve myopie tijdig te herkennen en te behandelen.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt progressieve myopie?

De klachten en symptomen van progressieve myopie zijn vergelijkbaar met die van gewone bijziendheid. Mensen met progressieve myopie hebben moeite om objecten in de verte scherp te zien, terwijl ze objecten dichtbij wel goed kunnen zien. Dit kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en nekklachten.

Bij progressieve myopie worden deze klachten steeds erger naarmate iemand ouder wordt. Dit komt doordat de oogbol steeds langer wordt en de bijziendheid dus steeds erger wordt. Op den duur kan dit leiden tot ernstige visuele beperkingen en zelfs blindheid.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor progressieve myopie. De meest effectieve behandeling is het dragen van speciale contactlenzen of brillen die de bijziendheid corrigeren. Deze lenzen of brillen zorgen ervoor dat het beeld dat op het netvlies valt, scherp wordt en voorkomen verdere verslechtering van de bijziendheid.

Daarnaast zijn er ook andere behandelingen mogelijk, zoals orthokeratologie en atropine oogdruppels. Orthokeratologie is een behandeling waarbij speciale lenzen ’s nachts worden gedragen, waardoor de vorm van het hoornvlies tijdelijk wordt veranderd. Hierdoor wordt de bijziendheid tijdelijk gecorrigeerd. Atropine oogdruppels worden gebruikt om de groei van de oogbol te remmen, waardoor de bijziendheid minder snel erger wordt.

Tot slot kan ook een operatie worden overwogen, zoals een laserbehandeling of een lensimplantatie. Deze behandelingen zijn echter ingrijpender en hebben meer risico’s dan de andere behandelingen.

Conclusie

Progressieve myopie is een vorm van bijziendheid waarbij de oogbol steeds langer wordt naarmate iemand ouder wordt. Dit kan leiden tot ernstige visuele beperkingen en zelfs blindheid. Het is daarom belangrijk om progressieve myopie tijdig te herkennen en te behandelen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, zoals speciale contactlenzen of brillen, orthokeratologie, atropine oogdruppels en operaties. Raadpleeg bij klachten altijd een oogarts voor een juiste diagnose en behandeling.