Pterygium en pingueculum

Pterygium en pingueculum zijn aandoeningen die zich voordoen op het oogoppervlak. Hoewel ze vaak verward worden, zijn het twee verschillende aandoeningen. In dit artikel zullen we uitleggen wat Pterygium en pingueculum zijn, welke klachten en symptomen ze veroorzaken en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Pterygium?

Pterygium, ook wel bekend als “vleugel” of “surfer’s oog”, is een goedaardige groei van het bindweefsel op het oogoppervlak. Het begint meestal aan de binnenkant van het oog en groeit langzaam naar de hoornvlies. Het kan zich voordoen in één of beide ogen en komt vaker voor bij mensen die veel tijd buiten doorbrengen, vooral in zonnige en winderige omstandigheden.

De oorzaak van Pterygium is niet volledig bekend, maar het wordt geassocieerd met blootstelling aan UV-straling en droge ogen. Mensen die veel tijd buiten doorbrengen, hebben meer kans op het ontwikkelen van Pterygium.

Wat zijn de symptomen van Pterygium?

Pterygium kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

– Roodheid en irritatie van het oog
– Gevoel van een vreemd voorwerp in het oog
– Wazig zicht
– Veranderingen in de vorm van het hoornvlies
– Vermoeidheid van de ogen

In sommige gevallen kan Pterygium zo groot worden dat het het gezichtsvermogen beïnvloedt.

Hoe wordt Pterygium behandeld?

Als Pterygium geen symptomen veroorzaakt, is behandeling niet nodig. Als het echter symptomen veroorzaakt, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder:

– Oogdruppels om de irritatie te verminderen
– Steroïde oogdruppels om de ontsteking te verminderen
– Chirurgische verwijdering van de Pterygium

Chirurgische verwijdering van Pterygium wordt meestal uitgevoerd als de groei groot is en het gezichtsvermogen beïnvloedt. De procedure wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en omvat het verwijderen van de Pterygium en het vervangen van het verwijderde weefsel door een stukje weefsel van het bindvlies.

Wat is Pingueculum?

Pingueculum is een kleine, gele of witte bult op het bindvlies van het oog. Het komt vaak voor bij mensen ouder dan 40 jaar en wordt geassocieerd met blootstelling aan UV-straling en droge ogen. Het kan zich voordoen in één of beide ogen en komt vaker voor bij mensen die veel tijd buiten doorbrengen, vooral in zonnige en winderige omstandigheden.

Wat zijn de symptomen van Pingueculum?

Pingueculum veroorzaakt meestal geen symptomen, maar het kan soms roodheid en irritatie van het oog veroorzaken. In sommige gevallen kan het ook leiden tot veranderingen in de vorm van het hoornvlies.

Hoe wordt Pingueculum behandeld?

Als Pingueculum geen symptomen veroorzaakt, is behandeling niet nodig. Als het echter symptomen veroorzaakt, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder:

– Oogdruppels om de irritatie te verminderen
– Steroïde oogdruppels om de ontsteking te verminderen
– Chirurgische verwijdering van de Pingueculum

Chirurgische verwijdering van Pingueculum wordt meestal niet aanbevolen, tenzij het groot is en het gezichtsvermogen beïnvloedt.

Conclusie

Pterygium en pingueculum zijn aandoeningen die zich voordoen op het oogoppervlak. Hoewel ze vaak verward worden, zijn het twee verschillende aandoeningen. Pterygium is een goedaardige groei van het bindweefsel op het oogoppervlak, terwijl Pingueculum een kleine, gele of witte bult op het bindvlies van het oog is. Beide aandoeningen worden geassocieerd met blootstelling aan UV-straling en droge ogen en komen vaker voor bij mensen die veel tijd buiten doorbrengen, vooral in zonnige en winderige omstandigheden.

Als Pterygium of Pingueculum geen symptomen veroorzaakt, is behandeling niet nodig. Als het echter symptomen veroorzaakt, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder oogdruppels, steroïde oogdruppels en chirurgische verwijdering. Het is belangrijk om regelmatig een oogarts te raadplegen om eventuele veranderingen in het oogoppervlak te controleren en te behandelen.